Οικονομία

Βιοτεχνικό επιμελητήριο: Θετική η νέα αύξηση κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ

Τι αναφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Βιοτεχνικό επιμελητήριο: Θετική η νέα αύξηση κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 34,84 ευρώ, με στόχο την ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματος των περίπου 600.000 χαμηλά αμειβόμενων πολιτών της χώρας από την 1η Απριλίου. Σωρευτικά, ο κατώτατος μισθός, από το 2019, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω των μνημονίων, αυξήθηκε κατά 20% από 663 ευρώ στα 780 ευρώ μεικτά.

Αυτό επισημαίνει το ΒΕΑ προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, ανεβαίνει και η μηνιαία επιβάρυνση των επιχειρήσεων για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, κατά 81,8 ευρώ, από 872 ευρώ στα 953,8 ευρώ. "Μια μικρομεσαία επιχείρηση, με 5 άτομα αμειβόμενα με τον κατώτατο μισθό, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5.726 ευρώ, σε ετήσια βάση. Χιλιάδες ευάλωτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποχρεούνται στο εξής, να καταβάλουν αισθητά αυξημένες αποδοχές στους εργαζομένους τους - μαζί με τις αναλογικά υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές", αναφέρει το επιμελητήριο και προσθέτει:

"Σε συνδυασμό, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,6% από την 1η Ιανουαρίου, που συνεπάγεται επιβάρυνση από 244 έως 655 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του ελεύθερου επαγγελματία, οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται δυσανάλογα. Η κυβέρνηση δυστυχώς, δεν προχώρησε σε ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο έχει περιοριστεί μόλις κατά τα 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 20% από το 2019.

Την ώρα που οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται στα 667 ευρώ από 548 ευρώ σήμερα, δεν είμαστε βέβαιοι ότι η αύξηση του εισοδήματος όσων αμείβονται με τα κατώτατα όρια - σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας και των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών - θα ενισχύσει την αγοραστική τους δύναμη και θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Απεναντίας, η μηνιαία ενίσχυση των 67 ευρώ το μήνα, θα χαθεί, στην αποπληρωμή των τιμολογίων ενέργειας, αλλά και στην αγορά βασικών ειδών διατροφής.

Το Β.Ε.Α έχει ζητήσει κατ' επανάληψη από την κυβέρνηση, η αύξηση του κατώτατου μισθού, να συνδυαστεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ή των φορολογικών βαρών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα στάσης πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, απολύσεων, αλλά και λουκέτων".

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης