Οικονομία

Moody’s: Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook της Ελλάδας

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ

Moody’s: Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook της Ελλάδας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο οίκος Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα "Ba3" - τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020 - αλλά αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο το αποδίδει στη βελτίωση της διακυβέρνησης αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον τραπεζικό κλάδο.

Η Moody’s προσθέτει ακόμη ότι η επιβεβαίωση της αξιολόγησης στη βαθμίδα "Ba3" αντικατοπτρίζει την ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας και των συνεχιζόμενων προκλήσεων.

Ειδικότερα, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα υποστήριζαν μια υψηλότερη βαθμολογία. Επιπλέον, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλή και υποστηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, ενώ οι μελλοντικές βελτιώσεις και η πλήρης επιστροφή στη χρηματοδότηση με βάση την αγορά προϋποθέτουν τη διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα υποστήριζαν υψηλότερη βαθμολογία.

Επιπλέον, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλή και υποστηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, με μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρη επιστροφή στη χρηματοδότηση βάσει της αγοράς που συνεπάγεται τη διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε επίσης