Οικονομία

«Βυθίζονται» οι μετοχές της Credit Suisse και της UBS - Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

«Μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστηριακά ταμπλό την επομένη του mega deal εξαγοράς

«Βυθίζεται» η μετοχή της Credit Suisse - Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Βουτιά» 62,09% καταγράφει η μετοχή της Credit Suisse στη Ζυρίχη στα 1,17 ελβετικά φράγκα στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την UBS έναντι 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το «χαρτί» της UBS χάνει 5,50 στα 1,06 ελβετικά φράγκα ενώ στις αμερικάνικες ηλεκτρονικές συναλλαγές χάνει κατά 13,19%.

Δεν «πείθονται» οι αγορές

Στο μεταξύ, πτωτικά κινούνται και οι ευρωαγορές στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους καθώς αναμένουν τα πρώτα βήματα γραφής από τη νέα «υπερ-Τράπεζα» που δημιουργείται από αυτή την εξαγορά.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,34% στις 430,45 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 3,85%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 1,27% στις 14.580 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 1,37% στις 6.830 μονάδες.

Στη Βρετανία οι απώλειες του FTSE φτάνουν το 1,39% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός MIB χάνει 2,22% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 2,08%.

Παλεύει για τις 1.000 μονάδες το ΧΑ

Παράλληλα, για τις 1.000 μονάδες δίνει μάχη η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στη σκιά της «δαπανηρής» για τους ομολογιούχους συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,38% στις 1.006,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.439,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,36% στις 718,68 μονάδες.

Στις μετοχές, η Πειραιώς και η Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 3,65% και 3,24% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Εθνική, Eurobank, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Motor Oil και Autohellas.

Οι απώλειες σε ΔΕΗ, Λάμδα, Μυτιληναίος, Coca Cola, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι οι Σαράντης, ΟΛΠ και Quest.

Mega deal

Υπενθυμίζεται ότι η UBS προχώρησε την Κυριακή σε ένα mega-deal εξαγοράζοντας Credit Suisse, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, όπως ανακοινώθηκε από οι αρχές της Ελβετίας

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στην ανακοίνωσή της, με την οποία έγινε γνωστή η ιστορική συμφωνία.

Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η εξαγορά προκάλεσε συντονισμένη δράση των ισχυρότερων τραπεζών

Αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν συντονισμένες ενέργειες για βελτίωση της πρόσβασης στην ρευστότητα.

Συγκεκριμένα, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed, οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20/03 και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

Δείτε επίσης