Ψηλότερα η ανάπτυξη, χαμηλότερα ο πληθωρισμός - Τα απόνερα από το τραπεζικό τσουνάμι
Σε αναθεώρηση των προβλέψεων προχωρά η κυβέρνηση - Στην περιοχή του 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης έναντι 1,8% - Στο 4,5% από 5% ο πληθωωρισμός

Ψηλότερα βάζουν τον πήχη για την ανάπτυξη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ αναθεωρούν προς τα κάτω το στόχο για τον πληθωρισμό ποντάροντας στην αποκλιμάκωση των τιμών στη ενέργεια.
Ωστόσο αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το τοπίο στις διεθνείς αγορές παραμένει ρευστό εξ αιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της ανόδου των επιτοκίων, της πληθωριστικής «ρευστότητας» και των γεωπολιτικών και ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη σημειώνοντας ότι υπάρχουν ρίσκα και αβεβαιότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα αναπροσαρμοστεί στην περιοχή του 2,3% έναντι πρόβλεψης για 1,8% στο προϋπολογισμό ενώ ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα στο 4,5% τον έναντι αρχικής εκτίμησης για 5%.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείο εκτιμούν ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο- κάτω από 40 ευρώ η μεγαβατώρα- «κουρεύει» τον λογαριασμό των επιδοτήσεων για το ρεύμα αυξάνοντας την δυναμική της οικονομίας, η οποία σε επίπεδα απολύτων τιμών θα είναι φέτος υψηλότερη τουλάχιστον κατά 2-3 δισ. ευρώ.
Όμως πιέσεις ασκεί η νέα χρηματοπιστωτική κρίση με την κυβέρνηση να έχει το βλέμμα καρφωμένο πάνω στην Credit Suisse και να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη ανησυχία αλλά σημειώνουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρά αντισώματα με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, την υψηλή ρευστότητα και τον επαρκή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και παράλληλα δεν έχουν διασύνδεση με τις ξένες τράπεζες, πράγμα που μειώνει την έκθεση στον κίνδυνο.
Πηγή με γνώση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταρτίζει το Γενικό Λογιστήριο για να σταλεί 30 Απριλίου στην Κομισιόν τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπήρχε η κρίση στον τραπεζικό χάρτη η εκτίμηση για τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας το 2023 θα ήταν μεγαλύτερη από 2,3%. Ωστόσο υπάρχει η αβεβαιότητα και το γεγονός αυτό μας κάνει να είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις».
Στο μέτωπο του πληθωρισμού παρά τα κύματα ανατιμήσεων στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στο 4,5% για το σύνολο του έτους από 5%. Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, ωστόσο οι αυξήσεις στα βασικά είδη έτρεχαν με ταχύτητα έως και 25,3% επιδεινώνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στο δημοσιονομικό τομέα αρμόδιος παράγοντας έκανε λόγο για «το βρόχο του Συμφώνου Σταθερότητας» που σε συνδυασμό με τον κόφτη στις πρωτογενείς δαπάνες ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική καθώς αυτό που προέχει είναι η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων.
Για το 2023 ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι διαχειρίσιμος αφού ο προϋπολογισμός ξεκινά από ένα καλό εφαλτήριο με το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ να διολισθαίνει προ το 1% του ΑΕΠ, ίσως και χαμηλότερα έναντι της τελευταίας εκτίμησης για 1,6%.
Τα δύσκολα ξεκινούν από το 2024 και η πολιτική διαπραγμάτευση για πλεονάσματα χαμηλότερα από το 2% του ΑΕΠ που επιδιώκει η ελληνική πλευρά θα είναι αντικείμενο της επόμενης κυβέρνησης.