Οικονομία

Το «καλάθι» συγκράτησε τις τιμές στα τρόφιμα-Στα 4,98 ευρώ η τιμή για τον μπακαλιάρο

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για τα δύο νέα καλάθια, του «Πάσχα» και του «νονού» - Τι θα περιλαμβάνουν, από πότε θα ισχύσουν

Το «καλάθι του νοικοκυριού» συγκράτησε τις τιμές στα τρόφιμα - Σήμερα ανακοινώνονται δύο νέα «καλάθια»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ικανοποιημένη, εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το έως τώρα αποτύπωμα του «καλαθιού του νοικοκυριού» και των επιμέρους «καλαθιών» όπως αυτό των Χριστουγέννων και του «Αη Βασίλη» αλλά και του Σαρακοστιανού Καλαθιού.

Και αυτό, διότι λίγο πριν εκπνεύσει η πεντάμηνη λειτουργία του μέτρου (τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου) τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, δείχνουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εκατοντάδες κωδικοί που περιέχει το καλάθι, οι τιμές παρέμειναν σταθερές (σχεδόν στο 85%), στο περίπου 9% οι τιμές μειώθηκαν και στο υπόλοιπο 6% οι τιμές αυξήθηκαν με χαμηλό ωστόσο ρυθμό.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, τα αποτελέσματα αυτά, καταδεικνύουν την επιτυχία του καλαθιού, καθώς σε μια περίοδο που ο δείκτης αύξησης των τιμών τροφίμων τρέχει με 15%, οι τιμές στα προϊόντα του καλαθιού, παρέμειναν σταθερές.

Μάλιστα τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου θα παρουσιαστεί μελέτη που εκπόνησαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Philips της Κύπρου με θέμα: «Ανάλυση Συμπεριφοράς των Τιμών των Προϊόντων του Καλαθιού του Νοικοκυριού και Σύγκριση αυτών με τα Στοιχεία Τιμών της ΕΛΣΤΑΤ της Περιόδου Ιανουάριος 2022 - Ιανουάριος 2023». Την έρευνα θα παρουσιάσουν ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Ηρειώτης και ο πρόεδρος του Philips University, Φίλιππος Κωνσταντίνου.

Τα νέα «καλάθια»

Η θετική επίδραση του «καλαθιού του νοικοκυριού» οδηγεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να δημιουργήσει και δύο «νέα» καλάθια εν όψει του Πάσχα με τη διεύρυνση των προϊόντων που περιέχονται. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για λίγες ημέρες πριν το Πάσχα θα ενταχθούν τα αμνοερίφια και τα τσουρέκια, ενώ θα υπάρξει και το Πασχαλινό «Καλάθι των Νονών», κατ΄ αντιστοιχία του «Καλαθιού του Άη Βασίλη» που ίσχυσε τα Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά. Όπως είναι προφανές, το Πασχαλινό «Καλάθι των Νονών» θα περιέχει παιχνίδια και λαμπάδες. Ωστόσο, πριν φθάσουμε στο Πάσχα η «μάχη» του υπουργείου δίδεται για την τιμή του μπακαλιάρου εν όψει της 25 Μαρτίου.

Σε μια περίοδο που οι τιμές του γνήσιου μπακαλιάρου (cod) αγγίζουν έως και τα 22 ευρώ το κιλό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ήλθε χθες σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Βαρβακείου- Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, Βασίλη Σίμο, ώστε να διατεθεί ο μπακαλιάρος σε χαμηλή τιμή.

Όπως δήλωσε ο κ. Σίμος, όπως με το «Καλάθι της Σαρακοστής», που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη προσπάθεια και είχε οφέλη για τους καταναλωτές, τώρα «προσπαθούμε να κάνουμε πάλι κάτι με το μπακαλιάρο κι έχουμε καταλήξει στο πιο οικονομικό κομμάτι του που είναι στα 4,98 ευρώ/κιλό, ποιότητας pollock, που είναι ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος. Είναι μία πάρα πολύ καλή τιμή, καθώς όλα έχουν πάρει την άνοδο και μπορέσαμε και τον κρατήσαμε πάρα-πάρα πολύ χαμηλά. Είμαστε γύρω στα 50 με 80 λεπτά κάτω από πέρσι και είμαστε και γύρω στα 80 λεπτά με 1 ευρώ κάτω από την καλύτερη προφορά, όπως κάναμε έρευνα αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες των μάρκετ».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «ο μπακαλιάρος φέτος φαίνεται ότι έχει μία έλλειψη και αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές λίγο παραπάνω από πέρσι. Το γεγονός ότι καταφέραμε με τη Βαρβάκειο να κάνουμε προσφορά μπακαλιάρου σε χαμηλότερη τιμή από πέρσι είναι μεγάλη επιτυχία και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την ιχθυαγορά γι’ αυτό. Πιστεύω ότι όπως λειτούργησε η ιχθυαγορά ως δείκτης τιμών για όλους τους υπόλοιπους, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Ξαναλέω, λοιπόν, η ποικιλία pollock θα είναι στα 4,98 ευρώ/κιλό από αύριο στη Βαρβάκειο κατόπιν της συμφωνίας που επετεύχθη και ο κόσμος θα πάρει καλής ποιότητας μπακαλιάρο για να κάνει το παραδοσιακό τραπέζι σε καλύτερη τιμή από πέρσι παρά τον πληθωρισμό».

Δείτε επίσης