Οικονομία

ΗΠΑ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% η Fed

Μετά την νέα απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας τα αμερικανικά επιτόκια κυμαίνονται πλέον από 4,75% έως 5%

Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. η Fed
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε νωρίτερα σήμερα η Federal Reserve, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών και επιλέγοντας να κινηθεί με πιο αργό ρυθμό εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25% στο εύρος του 4,75%-5,00%, με τις ενημερωμένες προβλέψεις της Επιτροπής να δείχνουν ότι 10 από τους 18 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάση έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι στο επίπεδο που σηματοδοτούσαν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Η σημερινή δήλωση πολιτικής της Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) διαφοροποιείται από την προηγούμενη, στον απόηχο των πρόσφατων καταρρεύσεων της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, καθώς έχει πλέον αφαιρεθεί η αναφορά ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» στα επιτόκια θα είναι οι κατάλληλες, όπως σε όλες τις ανακοινώσεις της Επιτροπής από τις 16 Μαρτίου 2022, οπότε ξεκίνησε ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, και μετά.

Η ανακοίνωση της FOMC άλλωστε δεν αφήνει καμία υπόνοια ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει κερδηθεί, αφού έχει αφαιρεθεί η αναφορά περί «χαλάρωσης» και έχει αντικατασταθεί με την παραδοχή ότι ο πληθωρισμός «παραμένει αυξημένος».

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Fed σημειώνει ότι παραμένει ισχυρή, με τους αξιωματούχους της FOMC να τοποθετούν τον πήχη για το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ στο τέλος του ετους στο 4,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,6% που περίμεναν τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% από 0,5% που ήταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης