Οικονομία

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street ελέω Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη δέσμευση για προστασία των καταθέσεων με φόντο τους τραπεζικούς τριγμούς

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street ελέω Γέλεν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Απώλειες κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον απόηχο της άρνησης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να δεσμευτεί για προστασία των καταθέσεων εν μέσω κλυδωνισμών στον τραπεζικό κλάδο.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 530,49 μονάδων (–1,63%), στις 32.030,11 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 190,15 μονάδων (–1,60%), στις 11.669,96 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 65,90 μονάδων (–1,65%), στις 3.936,97 μονάδες.

Μετά την ανακοίνωση της νέας μεν αλλά μικρής αύξησης επιτοκίων κατά 0,25% από την Fed, η πρώτη αντίδραση της αγορά των ΗΠΑ ήταν να εκτιναχθεί με τους τρεις δείκτες να ξεπερνούν και το +1% για λίγο. Ωστόσο, το κλίμα άρχισε να βαραίνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας Πάουελ και τελικά κατέληξε σε σημαντική απαισιοδοξία μέχρι να ακουστεί το καμπανάκι της λήξης των συναλλαγών.

Ενδεικτικό είναι ότι και οι 30 τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Dow ολοκλήρωσαν στο κόκκινο, με την Nike να ηγείται των απωλειών με -4,9%, ενώ η Boeing πραγματοποίησε βουτιά 4,2% και οι Walgreens Boots Alliance και Travelers έχασαν από 3% η καθεμία.

Ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε είναι πιθανό να αυστηροποιηθούν οι πιστώσεις μετά την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες, οδηγώντας «σε αυστηρότερες όρους χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα». Δηλαδή, με άλλα λόγια, οι τραπεζικοί τριγμοί ενδεχομένως να λειτουργήσουν οι ίδιο ως νομισματικοί σύσφιξη.

Η απότομη επιδείνωση του κλίματος στο κλείσιμο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη δέσμευση για προστασία των καταθέσεων με φόντο τους τραπεζικούς τριγμούς, μιλώντας στη Γερουσία.

«Δεν είναι κάτι που έχουν εξετάσει, δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε» είπε η προκάτοχος του Τζέι Πάουελ στο τιμόνι της Fed, Γέλεν, ερωτηθείσα σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «πλήρη προστασία» των καταθέσεων από την επιτροπή FDIC, δηλαδή και πέραν των 250.000 δολαρίων.

Δείτε επίσης