Οικονομία

«Φόρο-μπόνους» στις επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Τι προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για επέκταση του μέτρου το 2023

«Φόρο-μπόνους» στις επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πλέγμα κινήτρων στις επιχειρήσεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση με μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, εξπρές επιστροφές φόρου και «κούρεμα» του φόρου με υψηλότερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα ενεργοποιεί και φέτος το υπουργείο Οικονομικών.

Με την παράταση για άλλο ένα έτος των «φόρο-μπόνους» το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια και τα παραστατικά τους και τα διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA καθώς το μέτρο συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επεκτείνονται και για το φορολογικό έτος 2023 τα κίνητρα που παρέχονται με το άρθρο 71ΣΤ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με στόχο οι επιχειρήσεις να επιλέξουν την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τη χρήση των υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.

Για το έτος 2023, επιμηκύνεται ο παρεχόμενος χρόνος για την εξοικείωση των οντοτήτων με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και προσδιορίζεται ως καταληκτικός χρόνος υπαγωγής για το έτος αυτό, η 30η Ιουνίου 2023. Τα «φόρο-μπόνους» που κερδίζουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα ακόλουθα:

1. Περιορίζεται κατά 1 ή 2 έτη κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Συγκεκριμένα ο χρόνος παραγραφή για τον εκδότη του τιμολογίου περιορίζεται σε τρία χρόνια για τον λήπτη σε τέσσερα χρόνια.

2. Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

3. Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει για τους εκδότες.

4. Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί στα myDATA 1.895.002.822 παραστατικά συνολικής αξίας 1,29 τρισ. ευρώ από πάνω από 1,18 εκατ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Δείτε επίσης