Οικονομία

Εγκώμια Bloomberg: Πώς η Ελλάδα ανέτρεψε το Grexit και έγινε η top επιλογή επενδυτών

Ανάλυση-εγκώμιο στην ελληνική οικονομία και την επιτυχημένη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την χώρας «αγαπημένη επιλογή» των επενδυτών

Το δημοσίευμα του Bloomberg για την Ελλάδα που προκάλεσε διεθνή αίσθηση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την αλματώδη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας από το 2015 και τα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019, περιγράφει σε εκτενές εγκωμιαστικό άρθρο το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, προκαλώντας διεθνή αίσθηση τις τελευταίες ώρες και σειρά δημοσιευμάτων και αναρτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανάλυση του επίτιμου αρχισυντάκτη του Bloomberg News Μάθιου Γουίνκλερ με τίτλο «Θυμάστε το Grexit; Μαντέψτε ποια ομόλογα υπεραποδίδουν» υπογραμμαμίζει ότι η Ελλάδα αν και είναι μία χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, «είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα», σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Επίσης, κάνει ιδιαίτερη μνεία στα ελληνικά ομόλογα τα οποία - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - «έχουν εξελιχθεί στο αγαπημένο χρέος των διεθνών επενδυτών» ενώ θεωρεί την Ελλάδα ως «το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank καθώς και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic».

Στην εισαγωγή του ο Μάθιου Γουίνκλερ επεξηγεί τον τίτλο και ασκεί κριτική σε διεθνείς αναλυτές, οικονομολόγους και διάσημους επενδυτές - όπως ο Τζόρτζ Σόρος και ο Άλαν Γκρηνσπαν- για την στάση τους απέναντι στην Ελλάδα την τελευταία 8ετία: «Θυμάστε το Grexit; Ήταν το 2015 και σε αντίθεση με το Brexit ένα χρόνο αργότερα, ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός για την Ελλάδα αποτελεί ένα ξεθωριασμένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου, τα οποία αναγνωρίζουν τώρα καθυστερημένα τη δική τους ανοησία που συνέβαλε στην ολέθρια ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν όλοι τότε έλεγαν ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε, αφού υποσχέθηκε να τερματίσει πέντε χρόνια μειωμένων κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα το τελικό πακέτο διάσωσης ύψους 8,7 δισ. δολαρίων από τους πιστωτές της ΕΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν είχε δηλώσει στο British Broadcasting Corp. ότι "ήταν απλώς θέμα χρόνου" να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να διαλυθεί το ευρώ. Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του Soros Fund Management, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg περίπου την ίδια εποχή ότι "η Ελλάδα πάει κατά διαόλου". Ο Μαρσέλ Φράτσερ, με σπουδές στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, πρώην επικεφαλής ανάλυσης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα "πολιτική και οικονομική καταστροφή".Το Grexit δεν συνέβη ποτέ επειδή το είπε η αγορά ομολόγων. Το ελληνικό χρέος αναφοράς είχε ήδη ανέβει από το χαμηλό επίπεδο του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση του αιώνα, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχναν καμία επιθυμία για επιστροφή στις δραχμές. Όποια και αν ήταν η καταστροφή που προέκυψε από την ανεργία του 25% και τα σπασμένα παράθυρα στο κέντρο της Αθήνας, η βία στη χώρα ωχριά μπροστά στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2020 με επτά εκατομμύρια ψήφους. Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος».

Η Ελλάδα είναι «αγαπημένη» των διεθνών επενδυτών

Γι' αυτό όπως επισημάνει στην ανάλυση του Bloomberg σήμερα η Ελλάδα είναι «αγαπημένη επιλογή» των διεθνών επενδυτών και έχει αποκτήσει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές: «Όλα αυτά αποτελούν προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic. Η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody's Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings το 2008».

Ιδιαίτερα για την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον 2019 με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζει με έμφαση: «Από την εκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το μέτρο της υγείας του τραπεζικού κλάδου, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση του Μάθιου Γουίνκλερ η χώρα μας όχι απλά βελτιώθηκε σε οικονομικό, κοινωνικό, επενδυτικό και πολιτικό επίπεδο αλλά ξεπέρασα και χώρες που θεωρούνται παραδοσιακά «μεγάλες δυνάμεις» στις διεθνείς χρηματαγορές: «Η μεταβολή αποτυπώνεται στο Bloomberg Country Risk Political Score για την Ελλάδα, το οποίο υπολογίζει την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος, το οποίο καταρτίστηκε το 2009. Η Ελλάδα με βαθμολογία πολιτικού κινδύνου 49 βελτιώθηκε κατά 25% στα τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg».

Τι δείχνουν τα ελληνικά ομόλογα

Επιπλέον, το άρθρο εξηγεί γιατί η χώρα μας έχει χαμηλό κόστος δανεισμού και τα ελληνικά ομόλογα έχει υψηλή ζήτηση από τους ξένους -θεσμικούς και μη - επενδυτές: «Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 15% το 2015 και 63% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να λάβει δάνεια με κόστος που είναι κατά μέσο όρο 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τους δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας. Τα ομόλογά της διαπραγματεύονταν για τελευταία φορά τόσο ευνοϊκά το 2005, όταν η χώρα είχε αξιολογηθεί με "Α", την έκτη υψηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και πέντε επίπεδα πάνω από αυτό που θεωρείται χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης».

Τέλος, ο Μάθιου Γουίνκλερ προχωράει σε συγκρίσεις με άλλες χώρες με πολύ υψηλότερο ΑΕΠ και μέγεθος οικονομίας, αναδεικνύοντας το μέγεθος της επιτυχίας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αν και είχε φθάσει το 2010 στα πρόθυρα της χρεωκοπίας: «Όμως, παρά το ότι αναζωπυρούμενος πληθωρισμός υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από το πρόσφατο παρελθόν της και ταχύτερα από την ομάδα των χωρών που μοιράζονται το ευρώ.Ο συνδυασμός της μείωσης των αποδόσεων και της ενίσχυσης της οικονομίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, με πενταετή συνολική απόδοση 18%, όταν παρόμοια ομόλογα αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και τη Γαλλία έχασαν 11%, τα βρετανικά ομόλογα υποτιμήθηκαν 13% και τα διεθνή κρατικά ομόλογα έχασαν 11%. Όποιος αγόρασε ελληνικό χρέος το 2013 έχει μια απλησίαστη απόδοση 214% για μια ανεπτυγμένη οικονομία. Οι μετοχές των 60 ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύονται φέτος διεθνείς νικητές με απόδοση 12%».

Δείτε επίσης