Οικονομία

«Βουτιά» για τη μετοχή της Deutsche Bank - Στην πρέσα οι ευρωαγορές

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων η Τράπεζα - «Χασούρα» 14% με τα CDS να εκτοξεύονται - Στο «βαθύ κόκκινο» οι ευρωαγορές

«Βουτιά» για τη μετοχή της Deutsche Bank - Στην πρέσα οι τραπεζικές μετοχές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Deutsche Bank, στη «σκιά» του sell-off μετά το άλμα που κατέγραψε χθες το γερμανικό CDS.

Ειδικότερα, η μετοχή της Deutsche Bank βυθίζεται στις σημερινές συναλλαγές με απώλειες που ξεπερνούν το 14%, μετά την πτώση 3,2% που είχε σημειώσει χθες. Εντός του μήνα δε, ο τίτλος της έχει χάσει πάνω του 1/5 της αξίας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Market Intelligence που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα CDS της Deutsche εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης χτες από τις 142 μία ημέρα νωρίτερα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ιστορικά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω εξαγορά της από την UBS, είχε πυροδοτήσει κύμα ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για ευρύτερη μετάδοση των κινδύνων, το οποίο πιθανώς να εντάθηκε μετά και τον νέο γύρο αυξήσεων επιτοκίων παγκοσμίως τις τελευταίες δύο μέρες (Fed προχτές και Bank of England χτες κατά 0,25% έκαστη - είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 0,5% της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη).

Παράλληλα, πιέσεις δέχονται και οι ομολογιακοί τίτλοι της γερμανικής τράπεζας, με τα cocos (ομόλογα AT1) απόδοσης 7,5% να πέφτουν κατά 1 σεντ στα 74,716 σεντς στο δολάριο, που υποδηλώνει αύξηση της απόδοσης στο 22,87%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εν λόγω απόδοση στα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας είναι διπλάσια πλέον σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν, όπως αναφέρει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τα cocos (contingent-convertible) είναι μία μορφή ομολόγων που προέκυψε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία δεν παρέχει προστασία έναντι χρεοκοπίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τριγμοί στην Deutsche συμπαρασύρουν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και οδηγούν τον τραπεζικό κλάδο SX7P του πανευρωπαϊκού Stoxx σε ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν πλέον το 5,4%.

Σε αυτό το κλίμα ο τίτλος της UBS διαπραγματεύεται με απώλειες άνω του 6,8%, η Barclays χάνει 6,6%, η Societe General υποχωρεί κατά 7,3% και η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα η Commerzbank πραγματοποιεί ισχυρή βουτιά άνω του 9,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλος τους ΔΣ της Deutsche Φαμπρίτσιο Καμπέλι είχε δηλώσει χτες ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν συνιστά "καμία ένδειξη" για την κατάσταση του ευρωσυστήματος, τονίζοντας ότι οι καταθέσεις του Γερμανού δανειστή είναι "εξαιρετικά διαφοροποιημένες" και ως εκ τούτου δεν διατρέχουν το είδος του κινδύνου συγκέντρωσης που είχε εμφανίσει η Silicon Valley Bank.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στον απόηχο της κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας - οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη έχουν δει μπαράζ πωλήσεων εντός του Μαρτίου, καταγράφοντας θηριώδεις απώλειες.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές στις διεθνείς αγορές δέχονταν πιέσεις ενώ η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια προσέφερε στήριξη στα κρατικά ομόλογα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης στο 2,34% σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.

Δείτε επίσης