Οικονομία

Deutsche Bank: Ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» των αγορών

Η μετοχή της Deutsche Bank «βούλιαζε» κατά 14% και διαπραγματεύονταν στα 8 ευρώ που αποτελεί χαμηλό 5μήνου.

Deutsche Bank: Ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» των αγορών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά την Credit Suisse η επόμενη τράπεζα που φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα είναι το «καμάρι» της Γερμανίας τη Deutsche Bank.

Στη γερμανική τράπεζα έχουν εστιάσει σήμερα αγορές και επενδυτές, με τη μετοχή της κατρακυλά εντείνοντας τις ανησυχία οι ανησυχίες για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η μετοχή της Deutsche Bank «βούλιαζε» κατά 14% και διαπραγματεύονταν στα 8 ευρώ που αποτελεί χαμηλό 5μήνου.

Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας -γνωστό και ως CDS- εκτοξεύεται στις 220 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απότομη άνοδο κατά τουλάχιστον 80 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες.

Σημειώνεται η Credit Suisse, γλίτωσε στο παρα πέντε τη χρεοκοπία, ενώ πριν μερικές ημέρες είχαν προηγηθεί και οι καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ της Silicon Valley Bank, της Signature Bank, και της Silvergate. Παράλληλα η First Republic Bank βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» και στο «σώζεται, δε σώζεται», με τη μετοχή να γίνεται «ασανσέρ» στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Wall Street

Όλα αυτά, εύλογα, έχουν υπονομεύσει αισθητά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι αντιδρούν σπασμωδικά σε κάθε ερέθισμα ή πληροφορία. Έτσι, η Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης έπειτα από μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο (χρονικά) «χτύπημα».

Οι επενδυτές ανησυχούν για την έκθεση της Deutsche Bank στο real estate των ΗΠΑ αλλά και στην αγορά των παραγώγων σημειώνει, από την πλευρά του, ο αναλυτής της Autonomous Research, Στιούαρτ Γκράχαμ, ο οποίος βέβαια θεωρεί ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαίνεται.

Ας σημειωθεί ότι, πέραν της Deutsche Bank, μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS να χάνουν τουλάχιστον 5%. Ο τραπεζικός δείκτης, δε, διολισθαίνει άνω του 5,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,8% και τις 438 μονάδες.

Η Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούν σήμερα πτώση στις αγορές.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών-μελών.

«Η Τραπεζική Ενωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης