Οικονομία

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από αύριο με λαμπάδες και παιχνίδια-Ξεκινά το Πασχαλινό

Παρατείνεται και επισήμως ως τις 30 Ιουνίου το «καλάθι του νοικοκυριού» - «Παράθυρο» και σε μεγαλύτερη διάρκεια με υπουργική απόφαση - Η δήλωση Γεωργιάδη

Καλάθι του νονού, Λαμπάδες, Παιχνίδια, Καλάθι του νοικοκυριού, Παράταση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παρατείνεται και επισήμως έως τις 30 Ιουνίου 2023 το «καλάθι του νοικοκυριού», όπως προβλέπει σχετικό άρθρο που κατατέθηκε στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Bουλή.

Η παράταση ισχύος του «καλαθιού» έως και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, είχε προαναγγελθεί εδώ και περίπου δύο μήνες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο για την «επικύρωση» αναμενόταν η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης. Πάντως, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπορεί να υπάρξει και δυνατότητα για νέα παράταση, στην περίπτωση που το επιτάσσουν οι συνθήκες. Δηλαδή να μην καταγραφεί αποκλιμάκωση των τιμών και ειδικά στα τρόφιμα έως και το τέλος Ιουνίου.

Μάλιστα, καθώς είναι πιθανό εκείνο το διάστημα να μην υπάρχει κυβέρνηση και συνεπώς κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Γεωργιάδης, εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει αυτή τη δυνατότητα μέσω σχετικής ρύθμισης η παράτασης ισχύος να μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση.

Ως προ τα «καλάθια» υπενθυμίζουμε ότι από αύριο (29/3), τίθεται σε ισχύ το «καλάθι των νονών» το οποίο θα περιέχει λαμπάδες και παιχνίδια για τα παιδιά, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και ο «εμπλουτισμός» του υφιστάμενο «καλαθιού του νοικοκυριού» με προϊόντα που θα απαρτίζουν το τραπέζι του Πάσχα, όπως για παράδειγμα τα αμνοερίφια τα τσουρέκια, κ.ο.κ.

Εκτός από την παράταση ισχύος του καλαθιού, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή περιλαμβάνονται από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή καθώς και βελτιώσεις για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
Για την προστασία του καταναλωτή, σχετικό άρθρο ορίζει ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής δηλαδή εκπτώσεις και προσφορές υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Άλλες σημαντικές διατάξεις

Με άλλο άρθρο, επέρχονται και βελτιώσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Σύμφωνα με αυτό, επιχειρήσεις, επενδυτικά σχέδια των οποίων έχουν υπαχθεί στους νόμους 3908/2011 και 4399/2016 , τα οποία, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, έχουν υποβάλει αίτηση για την πιστοποίηση υλοποίησης ποσοστού 50% ή 65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού τους σχεδίου ή της ολοκλήρωσής του, δικαιούνται τη χρήση της ωφέλειας κινήτρου φορολογικής απαλλαγής, κατ’ εξαίρεση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2022, εφόσον η απόφαση πιστοποίησης εκδοθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004, 2011 και 2016 εξετάζονται σύμφωνα με το πλαίσιο του 2016 ως προς την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% ή του 65% του φυσικού και οικονομικού τους αντικειμένου. Δηλαδή, με την προτεινόμενη ρύθμιση αναγνωρίζονται ως νόμιμες οι μέχρι σήμερα εκθέσεις πιστοποιήσεων που υποβλήθηκαν και οι τυχόν διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν στη βάση αυτών και παρατείνεται η εν λόγω δυνατότητα μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023, έτσι ώστε μετά την προθεσμία αυτή να εφαρμοστεί ο τρόπος ελέγχου που προβλέπει ο ν. 4887/2022.

Στο νόμο του 2022 ορίζεται ότι για τα επενδυτικά σχέδια άνω του ποσού των 700.000 ευρώ, για την πιστοποίηση του 50% ή του 65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, διενεργείται έλεγχος υποχρεωτικά από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

Δείτε επίσης