Οικονομία

5ετές ομόλογο: Στο 3,97% το αρχικό επιτόκιο - Στόχος η άντληση 2,5 δισ. ευρώ

Αναμένεται ισχυρή ζήτηση - «Έρχεται» και δεύτερη έκδοση με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

5ετές ομόλογο, Επιτόκιο, Αγορές,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,02%), δηλαδή στο 3,97%. Στόχος είναι η άντληση ενός ποσού κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να αναμένεται ισχυρή.

Βέβαια το ύψος του επιτοκίου θα κριθεί από την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η νέα εκδοτική προσπάθεια είναι ανεξάρτητη με την ανακοίνωση των εκλογών στις 21 Μαΐου, τόνιζε χθες κυβερνητική πηγή καθώς ο ΟΔΔΗΧ έψαχνε εδώ και καιρό την ευκαιρία για νέο δανεισμό προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους διεθνείς επενδυτές.

Άλλωστε όπως επανέλαβε χθες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου «όλες μας οι κινήσεις είναι προσεκτικά προσχεδιασμένες».

Το βασικό σενάριο για την σημερινή έκδοση προβλέπει την άντληση ενός ποσού κοντά 2,5 δισ. ευρώ το οποίο συνδυασμό με τα 3,5 δισ. ευρώ που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο στις 18 Ιανουαρίου με το 10ετές ανεβάζουν την χρηματοδοτική δύναμη στα 6 δισ. ευρώ. Με αυτή κίνηση θα έχει καλυφθεί πάνω από το 85% των αναγκών του φετινού προγράμματος που ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ.

Επίσης τον Απρίλιο αναμένονται οι θετικές ανακοινώσεις από την Eurostat που θα πιστοποιούν ένα αισθητά χαμηλότερο πρωτογενές αποτέλεσμα στο 1% του ΑΕΠ από την αρχική πρόβλεψη για 1,6%.

Από την άλλη για να μη χαθεί η επαφή, υπάρχει ο αστερίσκος για μία ακόμη έκδοση με αφορμή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που είναι το κλειδί για φθηνότερο δανεισμό.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η χώρα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου, με το βασικό σενάριο να προβλέπει ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο καλοκαίρι, αν και οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές τοποθετούν την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το τέλος της χρονιάς.

Δείτε επίσης