Οικονομία

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού: Στη «Διαύγεια» η υπουργική απόφαση

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου - Έρχεται «ντόμινο» αυξήσεων σε επιδόματα

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η νέα αύξηση κατώτατου μισθού αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, η απόφαση, η οποία ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, αφορά στον καθορισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (Α' 167), όπως ισχύει, του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου -για πλήρη απασχόληση- για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 34,84 ευρώ.

Η νέα αύξηση κατώτατου μισθού φέρνει ντόμινο αυξήσεων σε επιδόματα

Η αύξηση αυτή συμπαρασύρει προς τα πάνω και μία σειρά επιδομάτων που είναι «συνδεδεμένα» με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που διαμορφώνεται από τον επόμενο μήνα στα 479 ευρώ. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%. Στη συνέχεια υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, από τον επόμενο μήνα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μεικτά και προσαυξάνεται για όσους εργαζόμενους δικαιούνται τριετίες. Έτσι, διαμορφώνεται στα 858 ευρώ για την πρώτη τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για τις τρεις τριετίες. Όσον αφορά στο κατώτατο ημερομίσθιο, αυτό διαμορφώνεται στα 34,84 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να στείλει «μηνύματα» ευρύτερα στην αγορά εργασίας και να επηρεάσει εμμέσως και το ύψος του μέσου μισθού το επόμενο διάστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες:

-Η ανεργία (η οποία από 17,5% το 2019, έπεσε στο 10,8% τον Ιανουάριο).

- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
- Η ανάκαμψη της Οικονομίας, που αναμένεται να συνεχιστεί, η πορεία του πληθωρισμού (ο οποίος αν και αποκλιμακώνεται, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα), και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κριτήριο το ΑΕΠ και το ύψος του κατώτατου μισθού.

Δείτε επίσης