Οικονομία

Λογαριασμός ΕΝΦΙΑ: Τα SOS για να γλυτώσετε έξτρα επιβαρύνσεις

Τελευταία ημέρα αύριο, Παρασκευή για να διορθώσεις σε τυχόν λάθη ή παραλείψεις

ΕΝΦΙΑ, Λογαριασμός ΕΝΦΙΑ, Ακίνητα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τελειώνει ο χρόνος αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τυχόν λάθη, παραλείψεις και κενά στην δήλωση Ε9 και μάλιστα αναδρομικά από το 2014, για να γλυτώσουν έξτρα επιβαρύνσεις στο λογαριασμό για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται πως τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ φέτος αναμένεται να αποσταλούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά προς τα τέλη Απριλίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά όλους τους κωδικούς του εντύπου Ε9 όπου καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση και να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία της ταυτότητας των ακινήτων με τα πραγματικά. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία στο Ε9 υποβάλλοντας τροποιητική δήλωση στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia).

Λογαριασμός ΕΝΦΙΑ: Προσοχή στις μεταβολές ακινήτων στο Ε9

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους φορολογούμενους που είχαν μεταβολές στο περιουσιακό τους προφίλ μέσα στο 2022 δηλαδή πούλησαν η αγόρασαν ακίνητο, απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά η κληρονομιά η άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι συγκεκριμένοι οφείλουν έως τις 31 Μαρτίου να δηλώσουν τις μεταβολές για να αποφύγουν τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω πλασματικής εικονικής δήλωσης.

Λογαριασμός ΕΝΦΙΑ: Τα «βήματα» για λιγότερο φόρο

Μετά την εισαγωγή στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9

2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης

3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)

5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου

6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος

8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Επισημαίνεται ότι όσοι διορθώνουν στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 δεν επιβαρύνονται με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ αλλά δεν γλιτώνουν τον έξτρα φόρο που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ έχει καταργηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Διορθώνοντας τα λάθη ή τις παραλείψεις στο Ε9, οι φορολογούμενοι μπορούν να «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων.

Δείτε επίσης