Οικονομία

«Κόφτες» στη φοροδιαφυγή με «οnline» διασύνδεση ταμειακών με τα POS

Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για να μπει τέλος στην απόκρυψη τζίρου, εσόδων και καταβολής φόρων

ταμειακη μηχανη, ααδε, φοροδιαφυγη, POS, ελληνικη οικονομια, οικονομια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ανάχωμα» στα «κόλπα» με τις αποδείξεις και τους κρυφούς τζίρους επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρώντας από το καλοκαίρι στην «οn line» διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και στη καθιέρωση 140.000 φορολογικών μηχανισμών νέας γενιάς ειδικά στην εστίαση.

Παράλληλα από μηδενική βάση θα επανεξετασθεί το πλέγμα κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στο επίκεντρο βρίσκεται η έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για τους φορολογούμενους που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε 20 κλάδους επαγγελματιών όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.α.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το νέο καθεστώς κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας κυβέρνησης εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η διασύνδεση και το σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών που παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη προβλέπει τα εξής:

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η υποχρεωτική διασύνδεση θα γίνει συνολικά για 400.000 ταμειακές – POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Ειδικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Η χρηματοδότηση του κόστους για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 165 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις για τα voucher για διασύνδεση ΦΗΜ – POS θα τρέξουν σε δύο κύκλους, μέχρι 15 Μαΐου και μέχρι 30 Ιουνίου ενώ ήδη έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις από τις επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης