Οικονομία

Ταμειακές μηχανές: Επιδοτείται η αλλαγή τους για να διασυνδεθούν με τα POS

Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για τις μηχανές παλαιού τύπου και τις «ταμειακές- κομπιούτερ»

Επιδότηση για την αλλαγή ταμειακών μηχανών ώστε να συνδέονται με τα POS
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι επαγγελματίες καλούνται ξανά να αλλάξουν τις ταμειακές μηχανές τους προκειμένου να διασυνδεθούν τα συστήματα της εφορίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στέλνει νέες προδιαγραφές για την αναβαθμίσιμη 400.000 ταμειακών μηχανών (παλαιού τύπου) με στόχο την διασύνδεση τους με τα μηχανήματα πληρωμής POS.

Παράλληλα ζητά και αντικατάσταση 140.000 ταμειακών ειδικού τύπου (οι λεγόμενες ταμειακές κομπιούτερ) με φορολογικούς μηχανισμούς νέας γενιάς! Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι!

Ειδικότερα, οι περίπου 400.000 ταμειακές παλαιού τύπου θα πρέπει να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους... εάν μπορούν. Εάν είναι πολύ παλιές ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και το μηχανισμό. Και για τις δύο περιπτώσεις όμως θα υπάρχει επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω βάουτσερ και συγκεκριμένα 120 € για το λογισμικό και 350 € για την αναβάθμιση του μηχανισμού.

Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.

Η αναβάθμισή θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει με τις ταμειακές κομπιούτερ

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα με ταμειακές μηχανές ειδικού τύπου. Από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών

. Περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο και αντικαθίσταται από νέους μηχανισμούς που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά ενώ διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν οι παραπάνω επιδοτήσεις.

Το μεγάλο εγχείρημα αφορά την εστίαση. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, λοιπόν, θα πρέπει να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές που θα αποτελούν μέρος ενός και κλειστού κυκλώματος με τα μηχανήματα παραγγελίας και τα POS. Υπολογίζεται οτι την εστίαση πρέπει να αλλάξουν 82.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές και 11.000 ειδικά μηχανήματα έκδοσης αποδείξεων

Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη.

Επανεξέταση των κινήτρων για αποδείξεις

Την ίδια ώρα, επανεξετάζονται τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις τα οποία δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, όπως το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ που κερδίζουν οι φορολογούμενοι όταν πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε 20 κλάδους επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.α.). Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης

Δείτε επίσης