Οικονομία

Δώρο Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του - Οι ημερομηνίες και τα ποσά

Πώς διαμορφώνεται με βάση την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Δώρο Πάσχα, Δώρο Πάσχα 2023, Κατώτατος μισθός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του Δώρου Πάσχα, το οποίο αναμένεται να έχει πληρωθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά ο εργοδότης μπορεί να το πληρώσει νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Καταβολή: Έως Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου

Ολόκληρο δώρο: Εργασία από 1 /1 έως 30/4

Λιγότερες μέρες εργασίας: Αναλογία δώρου

Ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας.

Δώρο Πάσχα: Πώς διαμορφώνεται με βάση τον κατώτατο μισθό

Τα γενικά κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου αυξήθηκαν από 1 Απριλίου 2023 σε 780 € (μισθός) και 34,84 € (ημερομίσθιο) και έτσι το δώρο Πάσχα των απασχολουμένων πρέπει να υπολογισθή βάσει των νέων κατωτάτων ορίων.

Το δώρο Πάσχα, όπως και αυτό των Χριστουγέννων, το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με την Εθνική Γενική ΣΣΕ. Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει:

μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και
15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Ποινική δίωξη εργοδότη λόγω μη έγκαιρης καταβολής

Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Δείτε επίσης