Οικονομία

ΑΑΔΕ:Τι δείχνει η «ακτινογραφία» των πρώτων εκκαθαριστικών από τις φετινές δηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εκκαθαριστικά των πρώτων ημερών για την πλειονότητα των φορολογούμενων είναι με μηδενικό φόρο

φορολογικεσ δηλωσεισ 2023, φορολογικες δηλωσεις 2023, φορολογια, φοροι, φορος εισοδηματος, εοροσ εισοδηματοσ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πάνω από ένας στους δύο φορολογούμενους που υπέβαλλαν ήδη φορολογική δήλωση έχουν μηδενικό φόρο ενώ ένας στους τέσσερις πληρώνει φόρο που κατά μέσο φθάνει τα 585 ευρώ και περίπου ένας στους πέντε λαμβάνει επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 402,1 ευρώ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών της ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 που έσπευσαν να υποβάλλουν 14.324 φυσικά πρόσωπα μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το βράδυ της Παρασκευής.

Ανάμεσα σε αυτούς που επείγονται να υποβάλλουν δήλωση είναι όσοι θέλουν να «κλειδώσουν» κοινωνικά επιδόματα, το κοινωνικό τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα ή να ενταχθούν σε κάποιο πλαίσιο προστασίας δανειοληπτών. Επίσης οι βιαστικοί στο ραντεβού με την εφορία είναι και όσοι γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή δεν θα καταβάλλουν φόρο.

Από τα πρώτα στοιχεία είναι σαφές ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την τελική εικόνα των φετινών εκκαθαριστικών αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά.

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 14.324 φορολογικές δηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

- Το 55,52% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 7.952 είναι μηδενικά.

- Για το 21,37% των φορολογουμένων ή για 3.062 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 1,230 εκατ. ευρώ δηλαδή 402,1 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα

- Συνολικά το 76,89% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.

- Το 23,11% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 3.310 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,936 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 585,14 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2024. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Αξίζει να τονισθεί ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις δαπάνες πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών και παροχής υπηρεσιών (υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ξυλουργοί, δικηγόροι κ.α) που εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ.

Δείτε επίσης