Οικονομία

S&P: Απίθανη η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση

Αναμένεται η… ετυμηγορία του S&P την προσεχή Παρασκευή. Κλείνει ο κύκλος αξιολόγησης της τετραετίας με τη βαθμολογία της Ελλάδας

S&P,  Ελλάδα, Αγορές, Οικονομικό Επιτελείο, Αναβάθμιση, Επενδυτική Βαθμίδα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η... ευτυμηγορία του S&P για την Ελλάδα αναμένεται με αγωνία από αγορές και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει του προγραμματισμένου ραντεβού την ερχόμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν πως είναι απίθανη μία αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι να υπάρξει καθαρή εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση.

Βέβαια οι προσδοκίες για την πιθανότητα μας αναβάθμισης είναι αυξημένες λόγω των θετικών στοιχείων.

Η βαθμολογία από τον S&P

Από το 2019 έχουν γίνει δώδεκα αναβαθμίσεις της Ελλάδας. Έτσι, η δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς ο S&P βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, είναι ο τελευταίος ο οποίος προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν λάβει την προσεχή Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Η σημασία της επενδυτικής βαθμίδας

Οικονομολόγοι τονίζουν πως η χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων.

Όταν η Ελλάδα καταφέρει να ξαναμπεί στο κλαμπ των ομολόγων «επένδυσης» τότε αυτό θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορεί να δανείζεται με πιο χαμηλά επιτόκια από τη διατραπεζική αγορά και με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου τα οποία θα αποτιμώνται στην πραγματική τους αξία. Αυτό με τη σειρά του δύναται να φέρει φθηνότερο δανεισμό για τις τράπεζες, άρα και δυνατότητα φθηνότερου δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα κριτήρια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά παραγόντων όπως είναι οι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Όσο υπάρχουν αβεβαιότητες για το μέλλον της οικονομίας τόσο θα καθυστερεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι εκλογές

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εάν οι προσεχείς εκλογές δεν διαταράξουν την πορεία της οικονομίας, η συνεχιζόμενη βελτίωση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην επιθυμητή αναβάθμιση προς το τέλος του 2023, επιταχύνοντας τη βελτίωση της οικονομίας από τότε και μετά.

Εκτός από τους άλλους σημαντικούς παράγοντες βελτίωσης της οικονομίας, η ευστάθεια του δημοσιονομικού ισοζυγίου είναι κρίσιμη συνθήκη. Έτσι, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων το συντομότερο δυνατό, και ιδίως με διατηρήσιμο τρόπο, αποτελεί προϋπόθεση για την συστηματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα ελληνικά ομόλογα

Επισημαίνεται ότι στην επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα καθίστανται επιλέξιμα χρεόγραφα για επενδύσεις από μεγάλους διεθνείς, θεσμικούς και μακροχρόνιους επενδυτές, αυξάνοντας σημαντικά τη ρευστότητα στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

Τα ελληνικά χρεόγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα έναντι διατραπεζικού δανεισμού. Επιτρέπεται επίσης στα ελληνικά ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να χρειάζεται ειδική εξαίρεση

Επιπλέον, είναι γενικότερο σήμα για τις αγορές, βελτιώνει τις προσδοκίες και οδηγεί στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης.

Δείτε επίσης