Οικονομία

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία

απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,25% από 4,27% που ήταν χθες

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τις νέες ανακοινώσεις για την ελληνική οικονομία. Έτσι θετικά ανταποκρίνεται η αγορά ομολόγων στα μηνύματα που έρχονται και τα οποία δείχνουν ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι καλύτερη των αρχικών προσδοκιών.

Ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη.

Ο οίκος DBRS σε σημερινή του Εκθεση προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα ανέβασε κατά 0,5% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 1,1% εκτιμώντας ότι το 2024 το ΑΕΠ της χώρας θ΄αυξηθεί κατά 1,4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 11,4% φέτος και στο 11,3% το 2024. Συνολικά, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη μόλις 0,5% κατά μέσο όρο για τις χώρες του G7 φέτος και 1% για το 2024.

Σαφώς πιο αισιόδοξο εμφανίζεται το Υπουρείο Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

Όπως απεκάλυψε η Εκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,5%. Παράλληλα, η ανεργία προβλέπεται να πέσει κάτω από το 10% το 2026. Για το 2024 και 2025 προβλέπει ανάπτυξη 3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2%.

Με τις παραδοχές αυτές έχει καταρτιστεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024 - 2026.

Υπενθυμίζεται ότι στον Προυπολογισμό προβλεπόταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8%. Η νέα πρόβλεψη δικαιολογείται εν μέρει από την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι, η οποία «πριμοδότησε» τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος κατά 1,5%.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 82 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατ .ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,25% από 4,27% που ήταν χθες , έναντι 2,32 % του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,93%. .

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ , με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 1,1. Ετσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1038 δολ από το επίπεδο των 1,1030 δολ που άνοιξε η αγορά.

Δείτε επίσης