Οικονομία

Λαγκάρντ: Ανοιχτό «παράθυρο» για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Οι μισθολογικές αυξήσεις για τον περιορισμό της ακρίβειας δεν συντελούν στην σταθεροποίηση του πληθωρισμού, όπως υποστηρίζει

λαγκαρντ εκτ επιτοκια, λαγκαρντ τιμες και επιτοκια τραπεζες, επιτοκια τιμες αυξηση εκτ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει την επιφύλαξή της στα δεδομένα του πληθωρισμού και δεν αποκλείει νέα αύξηση των επιτοκίων για τον περιορισμό της κατάστασης.

Η ΕΚΤ, όπως δήλωσε η πρόεδρος, έχει «ενεργήσει πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» ήδη με επτά αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο. Ωστόσο, «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά», καθώς η Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του δανειακού καθεστώτος, ώστε να παραμείνουν οι τιμές σε σταθερά επίπεδα.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στα είδη διατροφής και σε ευρύ φάσμα αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 7%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από την ΕΚΤ.

«Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις για την αντιμετώπιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της αύξησης των τιμών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η ευρωζώνη βρίσκεται «σε καλύτερη θέση από όσο φοβόμασταν πριν από έξι μήνες», όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Κλείνοντας, η πρόεδρος επισήμανε ότι η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία παραμένει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν και «ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης».

Δείτε επίσης