Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8 κωδικοί που μειώνουν το φόρο

Ποιες αποδείξεις μετρούν διπλά και τι γλιτώνουν συνταξιούχοι και αγρότες

Φορολογικές δηλώσεις
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Φοροελαφρύνσεις αλλά και απαλλαγές κρύβουν οι κωδικοί του φετινού Ε1.

Advertisement

Η ορθή συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, σε μηδενισμό του εκκαθαριστικού, ή ακόμα και σε επιστροφή φόρου.

Για να συμβεί κάποιο από αυτά τα τρία ενδεχόμενα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις φόρου και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. 

Τα SOS

-Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

-Φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και όσοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2022 αγροτικές δραστηριότητες ως κατ’ επάγγελμα αγρότες, δικαιούνται έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των τριών ισχύει επιπλέον έκπτωση φόρου 220 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με τέκνα, δικαιούνται προσαυξημένης έκπτωσης φόρου.

-Οι δαπάνες σε γιατρούς και ιατρικά επαγγέλματα που εξοφλήθηκαν το 2022 με ηλεκτρονικά μέσα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Δηλώνονται στον κωδικό 049-050 του εντύπου Ε1 μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις. Το ποσό των δαπανών που αναγράφεται στους κωδικούς αυτούς περιλαμβάνεται και αναγράφεται διακριτά σε σχετικό πίνακα, κατά την υποβολή της δήλωσης με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Προκαταβολή φόρου και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Για τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής στους συγκεκριμένους κλάδους, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου, και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, συνολικά, για τα ως άνω εισοδήματα. Οι δαπάνες δηλώνονται στον κωδικό 049-050 του εντύπου Ε1 μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις.

Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Όσοι είναι 65 ετών και άνω, θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014 για να έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν μείωση κατά 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή, ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ.

Έχουμε χαμηλές φορολογικές επιβαρύνσεις

Δεν είμαστε ούτε Γαλλία, όπου το «βάρος» στους εργαζόμενους φτάνει στο 47% του εισοδήματός τους, αλλά ούτε και Ολλανδία, όπου ο συνδυασμός φόρων – εισφορών, μόλις που ξεπερνά το 35%. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΟΟΣΑ, όπως τις καταγράφει νέα συγκριτική μελέτη του Tax Foundation, η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση των σχετικών επιβαρύνσεων, ωστόσο, όπως προκύπτει διαχρονικά από τα στοιχεία του Οργανισμού, υπάρχει μία στρέβλωση σε βάρος των εργαζομένων με παιδιά, καθώς φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις δεν καλύπτουν αναλογικά το βάρος φόρων και εισφορών.  

Ο σχεδιασμός προβλέπει από την Πρωτοχρονιά του 2024 αύξηση του αφορολογήτου των παιδιών κατά 1.000 ευρώ για το καθένα από αυτά, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι οικογένειες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι περίπου 622.000 οικογένειες με 1 παιδί θα έχουν αφορολόγητο 10.000 ευρώ και 580.000 οικογένειες με 2 παιδιά θα έχουν αφορολόγητο 11.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, το πρώτο βήμα ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους τους έγινε με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, κάτι που λογικά θα αποτυπωθεί την επόμενη χρονιά στα συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Δείτε επίσης