Οικονομία

ΑΑΔΕ: Με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ψάχνει «κρυφές» πισίνες

Τα στοιχεία για τις πισίνες με βάση τον αλγόριθμο θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ, ααδε, πισίνες, πισινεσ, τεκμηριο διαβιωσησ, Σχέδιο Δράσης 2023, Διενέργεια Ελέγχων, έλεγχοι, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακός έλεγχος,  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ελεγκτές, Διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ελεγκτές ΥΕΔΔΕ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με «Γαλλικό μοντέλο» τεχνητής νοημοσύνης η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους και διασταυρώσεις για να εντοπίσει αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες από επιτήδειους προκειμένου να γλυτώσουν φόρους. Οι φορολογικές αρχές στη Γαλλία κατάφεραν με ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης να αποκαλύψουν πάνω από 20.000 κρυφές πισίνες και να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Με ένα παρόμοιο εργαλείο η ΑΑΔΕ προχωρά σε ελέγχους και διασταυρώσεις για να εντοπίσει φορολογούμενους που δεν δηλώνουν στην εφορία τις πισίνες που έχουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ένας αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το σύστημα ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου. «Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής τονίζοντας ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για τη δημιουργία του αλγόριθμου χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες) τα οποία διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα στοιχεία το Κτηματολογίου.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τις πισίνες με βάση τον αλγόριθμο θα τα διασταυρώσει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν στη κατοχή τους πισίνες αλλά δεν τις εμφανίζουν στην εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή τις έχουν κατασκευάσει χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, που θα φτάσουν έως και δέκα έτη πίσω. Ειδικότερα θα καταλογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος αφού αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς προβλέπει ότι οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Στην περίπτωση των βοηθητικών χώρων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%.

Επίσης αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.

Πιο συγκεκριμένα το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

- Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και

- Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης.

Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Όσον αφορά στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Δείτε επίσης