Οικονομία

Επενδυτική βαθμίδα: Οι 3 σταθμοί πριν από τις νέες κάλπες

Ο Απρίλιος έκλεισε με υπερ-εισπράξεις 1,63 δισ., ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουν στο Γενικό Λογιστήριο είναι ότι θα υπάρξει νέα υπέρβαση τον Μάιο

Επενδυτική βαθμίδα
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Τρία χρονικά ορόσημα έχει η χώρα έως τα μέσα Ιουνίου, που θα κρίνουν τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της Οικονομίας, από την ανάπτυξη και την επέκταση του «Market pass» στα ευάλωτα νοικοκυριά, έως και τη δημοσιονομική πολιτική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρόκειται για τον πήχη της ανάπτυξης, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τις αναθεωρήσεις των μεγεθών μετά τα νέα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, καθώς και το στίγμα προθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενεργοποιηθούν από το 2024.

Το ημερολόγιο και τα «σκαλοπάτια»

Ειδικότερα, το ημερολόγιο περιλαμβάνει τους ακόλουθους σταθμούς:

7 Ιουνίου. Δίνεται ένα πρώτο στίγμα για το πού θα κυμανθεί η ανάπτυξη το 2023, καθώς η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα ανακοινώσεΟ στο πρώτο τρίμηνο. Όλα δείχνουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3%, καθώς θα ξεπεράσει το 3%, διευκολύνοντας τους δημοσιονομικούς χειρισμούς για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του Χρέους. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης από 356,2 δισ. ευρώ ή 171,3% του ΑΕΠ το 2022, θα αυξηθεί στα 360 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 162,6%. Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 150,8% του ΑΕΠ το 2024, στο 142,6% το 2025 και στο 135,2% το 2026. Καθοδικά θα κινηθεί και ο πληθωρισμός, ο οποίος από το 4,5% φέτος, θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2024 και στο 2% το 2025 και το 2026.

9 Ιουνίου. Θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού. Παρά τις υψηλές ταχύτητες των τιμών στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στην περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους, από 5% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024. Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο, 6,1% τον Φεβρουάριο και 7% τον Ιανουάριο, και όλα δείχνουν ότι περνάει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης μετά την εκρηκτική αύξηση το 2022. Βέβαια, οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς, πάνω από 11,4%, επιτείνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

10 Ιουνίου. Θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τη πορεία του προϋπολογισμού και τη δυναμική των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο Απρίλιος έκλεισε με υπερ-εισπράξεις 1,63 δισ. ευρώ για τα ταμεία, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουν στο Γενικό Λογιστήριο είναι ότι θα υπάρξει νέα υπέρβαση τον Μάιο, καθώς η κούρσα στα φορο-έσοδα, με πλοηγό την ακρίβεια, συνεχίζεται, και όλα δείχνουν ότι ο Μάιος θα κινηθεί πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού για άντληση 4,7 δισ. ευρώ. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 25,06 δισ. ευρώ και σε 32,36 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο. Η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση του «Market pass» έως τον Οκτώβριο ή έως τα τέλη του έτους σε περίπτωση που η κούρσα στις τιμές των τροφίμων συνεχιστεί.

Θετικά υποδέχθηκε η αγορά το εκλογικό αποτέλεσμα

Με σαφή ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι παράγοντες της αγοράς τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς όχι μόνο αποφεύγεται το σενάριο δημιουργίας ενός ασταθούς κυβερνητικού σχήματος, αλλά παράλληλα δημιουργούνται οι προσδοκίες για τη διαμόρφωση περαιτέρω θετικού κλίματος σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, όλα δείχνουν ότι από τις επικείμενες νέες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό τοπίο. Έτσι, οι όποιες επενδύσεις είχαν «παγώσει» υπό το φόβο του πολιτικού ρίσκου, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται ότι θα προκύψουν καθυστερήσεις στην προώθηση κρατικών έργων και στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έρχεται σε μία περίοδο ευρύτερα θετικού κλίματος στην ελληνική Οικονομία, λόγω μίας σειράς εξελίξεων, όπως η ιστορικά υψηλή φετινή τουριστική σεζόν, η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, η αποκατάσταση της σταθερότητας στον τραπεζικό κλάδο και οι σαφείς προοπτικές για λήψη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Άλλωστε, πριν από το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανεβάσει στο +2,4% τις προβλέψεις της για το φετινό ελληνικό ΑΕΠ, έναντι του +1,8% του κρατικού Προϋπολογισμού.

Μετοχές - εταιρικά ομόλογα: Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να εφαρμοστούν μέτρα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Η μείωση του φόρου επί των πωλήσεων των μετοχών από το 0,2% στο 0,1%.

Ο μηδενισμός της φορολόγησης (από το 15% που είναι σήμερα) των ελληνικών εταιρικών ομολόγων.

Η θέσπιση υπερ-αποσβέσεων για έξοδα που συνοδεύουν την είσοδο επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα κίνητρα που δίνονται σε «angels investors» προκειμένου να επενδύσουν σε start up εταιρίες, σε περιπτώσεις που οι ίδιες start ups αντλούν κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα αύξησης της φορολόγησης των μερισμάτων, όπως είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόβλημα.

Πληροφορική: Με τις εταιρίες Πληροφορικής που απευθύνονται στο δημόσιο τομέα, να είναι φορτωμένες από υπογεγραμμένες συμβάσεις έργων, δεν επικρατούσε κάποιο έντονο κλίμα ανησυχίας λόγω του πολιτικού ρίσκου. Για παράδειγμα, ισχυρός επιχειρηματίας είχε εκτιμήσει πως ο μόνος κίνδυνος ήταν να καθυστερήσει έως ένα βαθμό η ανάθεση νέων έργων, σε περίπτωση που θα πηγαίναμε και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σενάριο που με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει υποχωρήσει για τα καλά. Ανάλογος είναι ο επηρεασμός και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Συμβούλων σε τομείς απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

Κατασκευαστικός - μεταλλουργικός κλάδος: Οι πρώτοι μήνες του 2023 ξεκίνησαν με ανοδική ζήτηση για τον κλάδο του Τσιμέντου και με τη ζήτηση της εγχώριας μεταλλουργικής αγοράς να κινείται από πλευράς όγκων– σε επίπεδα παρόμοια με τα αντίστοιχα περσινά. Επίσης, κατά τους τελευταίους λίγους μήνες –όπως συχνά συμβαίνει στα πλαίσια προεκλογικών περιόδων– είχαν παρατηρηθεί κάποιες αναβολές στην εκκίνηση αρκετών επενδυτικών σχεδίων από μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις. Έτσι, στο βαθμό που ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου φαίνεται να έχει εκλείψει –σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος και την ανοδική πορεία του ΑΕΠ –εκτιμάται ότι θα δούμε κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο μία έξαρση των επενδύσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συναφείς κλάδους, όπως ο Κατασκευαστικός, ο Μεταλλουργικός, η Ξυλεία και τα Τσιμέντα.

Ασφαλιστικός κλάδος: Ο κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης περιμένει την υλοποίηση δύο, τουλάχιστον, ευνοϊκών φορολογικών μέτρων τα οποία υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο: Πρώτον, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσες κατοικίες ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, και, δεύτερον, ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα στα ασφάλιστρα σε όσους δεχτούν να υιοθετήσουν εφαρμογές τηλεματικής που θα αξιολογεί την οδηγητική τους συμπεριφορά.

Δείτε επίσης