Οικονομία

Σχέδιο για βελτιώσεις στη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία «στο συρτάρι» του νέου υπουργού Οικονομικών

Εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων για παρεμβάσεις στο πρόγραμμα με στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων

ΑΑΔΕ, ααδε, υπουργείο Οικονομικών, οφειλεσ, χρεη, ρυθμισεισ, ρυθμισεισ οφειλων, 120 δοσεισ, αιτησεισ εφορια, ελληνική οικονομία, Οικονομία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Λίφτινγκ» στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων για χρέη στην εφορία την περίοδο της ενεργειακής κρίσης με στόχο την αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων προβλέπει σχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα τεθεί στη νέα πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες οι παρεμβάσεις στη ρύθμιση κρίνονται αναγκαίες καθώς υπάρχουν «κόφτες» που θέτουν εκτός τη πλειονότητα των δυνητικά δικαιούχων με αποτέλεσμα να περιορίζεται η απήχηση του προγράμματος στους οφειλέτες και η αποδοτικότητα του για τα κρατικά ταμεία. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί με βασικότερη αυτήν που προβλέπει τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Ο όρος αυτός λειτουργεί ως «κόφτης» για πολλούς οφειλέτες αποκλείοντάς τους από την ένταξη στη νέα ρύθμιση. Ωστόσο υπάρχει και δεύτερος περιορισμός που αποκλείει την πρόσβαση σε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις από προηγούμενες ρυθμίσεις την 1η Νοεμβρίου 2021, δημιουργώντας προβλήματα σε έναν μεγάλο αριθμό οφειλετών. Την ίδια ώρα παρουσιάζονται δυσκολίες και στην αναβίωση των 100-120 δόσεων λόγω της υποχρεωτικής καταβολής των δύο δόσεων.

Γι' αυτό υπάρχουν έντονες πιέσεις για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που ασκούν φορείς τις αγοράς καθώς χιλιάδες μικρομεσαίοι αδυνατούν εν μέσω πληθωριστικής κρίσης να σηκώσουν το βάρος των οφειλών ενώ από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

«Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αποτέλεσμα «να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις δείχνουν μόλις 13.900, σε σύνολο 200.000 που είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, έχουν υποβάλει αίτηση. Ειδικότερα για την αναβίωση των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι 8.700 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση και ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις, με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσόν να ανέρχεται στα 132 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Ακόμη πιο αναιμική είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εκπνέει στο τέλος Ιουλίου. Αλλά εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια και οι δυνατότητες, ώστε να δοθεί ώθηση στις ρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί εφικτό να ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών και να μην μειώνονται σταδιακά τα χρέη προς την εφορία και το ελληνικό δημόσιο.

Δείτε επίσης