Οικονομία

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους η ελληνική οικονομία καταγράφει υψηλές επιδόσεις

Με ανάπτυξη 3%-4% θα κλείσει η φετινή χρονιά - Έσοδα από τουρισμό, αύξηση της κατανάλωσης και ανοδική πορεία των εξαγωγών

ελληνική οικονομία, τουρισμός, εξαγωγές,
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αξιοσημείωτη βελτίωση παρουσιάζουν τα περισσότερα οικονομικά μεγέθη, πράγμα που δείχνει τη δυναμική της χώρας σε μεγάλες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Αυτά με τη σειρά τους θα ανοίξουν το δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω στήριξη ευπαθών ομάδων, αφού όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρξει, θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δυναμικό ξεκίνημα για την ελληνική Oικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους υποδεικνύει μία σειρά στοιχείων και δεικτών. Τζίρος, εξαγωγές και Τουρισμός εμφανίζουν μεγάλη βελτίωση, η κατανάλωση κρατάει γερά, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, και οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξουν μεγέθυνση υψηλότερη από τον ετήσιο στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3% και 4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για υπέρβαση του 3% σε ετήσια βάση στο βαθμό όπου συνεχιστούν οι χαμηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου (πέριξ των 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο προϋπολογισμός βασίστηκε σε μέση τιμή 120 ευρώ). Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναμένονται στις 7 Ιουνίου.

Ήδη όμως, στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν επίσημα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν αισιοδοξία, καθώς δείχνουν:

1. Τουρισμός. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 74,7% και διαμορφώθηκε σε 1.874,2 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.072,7 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

2. Τζίρος. Στους κλάδους Καταλυμάτων και Εστίασης ο τζίρος το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνά τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, προ πανδημίας. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 375,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Υπηρεσιών Εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, όταν ήταν 1,20 δισ. ευρώ.

3. Εξαγωγές. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και διαμορφώθηκε σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (10,3% σε σταθερές τιμές), και οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1,2% σε τρέχουσες τιμές (0,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,7% και 0,9% αντίστοιχα (2,7% και -3,1% σε σταθερές τιμές).

Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος, μπορεί να θεωρηθεί συντηρητική, και σύμφωνα με τη διαφαινόμενη εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, όπως και το ΙΟΒΕ, η Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της έχει θέσει τον πήχη στο 2,5% και η Τράπεζα της Ελλάδος, πιο «μετρημένη», εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. Όλες αυτές οι προβλέψεις όμως, έχουν διατυπωθεί με πολλαπλάσιες τιμές φυσικού αερίου.

Δείτε επίσης