Οικονομία

Σήμερα αξιολογεί την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch

Πέντε μήνες μετά την τελευταία αναβάθμιση της χώρας μας

Οίκος fitch, Επενδυτική βαθμίδα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εντός της ημέρας ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του οίκου Fitch, για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο του πρώτου εξαμήνου για το 2023.

Με αυτήν την αξιολόγηση κλείνει ο κύκλος των αξιολογήσεων του πρώτου εξαμήνου, με την Ελλάδα να βρίσκεται λίγο πριν από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας. Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης ΒΒ+ σε θετικές, από σταθερές, περιμένει η Societe Generale.

Όπως αναφέρει ο Γαλλικός επενδυτικός οίκος μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει γρήγορα την Ελλάδα από το 2016, με τις S&P και Fitch να αξιολογούν πλέον την Ελλάδα με BB+, μια βαθμίδα κάτω από τον επενδυτική.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τους της Societe Generale, η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2023, ενώ στις 10 Μαΐου δημοσίευσε ένα αισιόδοξο σχόλιο για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. «Σημειώστε ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης αναμένει ότι ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 135% έως το 2026, χαμηλότερο από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας το 2026 που προβλέπει το ΔΝΤ», προσθέτει η SocGen.

Μάλιστα η Societe Generale εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και τον Οκτώβριο. Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε γρήγορα έπειτα από την αύξησή του κατά την περίοδο της πανδημίας. Καθώς μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή δανείων προς τον επίσημο τομέα, το σχετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του και η πολύ μεγάλης διάρκειας ωρίμανσή του, μειώνουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα από το 2016 και πλέον αναμένουν το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Δείτε επίσης