Οικονομία

Fitch: Διατήρησε την αξιολόγηση στο ΒΒ+ με σταθερό το outlook

Aναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο 2,3% το 2023

Fitch
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο οίκος Fitch διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το «ΒΒ+», με σταθερό το outlook, με την Ελλάδα να συνεχίζει να παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Σύμφωνα με την έκθεση της Fitch που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας), οι αξιολογήσεις της Ελλάδας στη διακυβέρνηση, οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης και το κατά κεφαλήν εισόδημα, συγκαταλέγονται στα υψηλότερα μεταξύ των κρατών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Advertisement

Η Fitch αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο 2,3% το 2023 (από 0,9% προηγουμένως), λόγω της θετικής επίπτωσης βάσης (1,5 ποσοστιαία μονάδα λόγω των πολύ καλύτερων επιδόσεων το δ' τρίμηνο του 2022) και του μειωμένου ενεργειακού ρίσκου.

Ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών ως απόρροια του πληθωρισμού και της μειωμένης ζήτησης για δάνεια.

Αντιθέτως, βλέπει σταθερό ρυθμό στην αύξηση των επενδύσεων χάρη στην απορρόφηση κεφαλαίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τομείς -όπως ο τουρισμός- θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις εξαγωγές.

Τα πλεονεκτήματα αυτά αντισταθμίζονται από τα απότοκα της κρίσης δημόσιου χρέους, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και τις μειωμένες μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και τις ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη σύμφωνα με τον οίκο. Ειδικότερα, η Fitch αναμένει ανάπτυξη 2 - 2,5% την περίοδο 2024-26, με ώθηση τις επενδύσεις και την καταναλωτική ανάπτυξη των νοικοκυριών.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη σύμφωνα με τον οίκο. Ειδικότερα, η Fitch αναμένει ανάπτυξη 2 - 2,5% την περίοδο 2024-26, με ώθηση τις επενδύσεις και την καταναλωτική ανάπτυξη των νοικοκυριών.

Όπως σημειώνει ο οίκος, «οι προβλέψεις μας υποστηρίζονται από την υπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα ορόσημα και τους στόχους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί το βασικό κλειδί για την απελευθέρωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων παραμένει μια σημαντική διαρθρωτική πρόκληση, με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά να είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής».

εκλογές

Στην Ελλάδα θα διεξαχθούν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου σημειώνει η Fitch, δεδομένης της αδυναμίας των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) σημείωσε επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζοντας ποσοστό κοντά στο 40%, καθιστώντας πιθανή τη νίκη της στις δεύτερες εκλογές. Εάν η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία (κάτι που φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι οι δεύτερες εκλογές θα επιστρέψουν στο σύστημα με το μπόνους πλειοψηφίας, παρέχοντας στον νικητή 50 επιπλέον έδρες), αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και θα επέτρεπε τη συνέχεια της πολιτικής της», τονίζει ο οίκος και τονίζει: «Συνολικά, διατηρούμε την πρόβλεψή μας ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και άλλους εταίρους, διασφαλίζοντας μακροοικονομική σταθερότητα».

Έλλειμμα

Η Fitch αναμένει συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2023, αντανακλώντας εν μέρει μια καλύτερη θέση εκκίνησης, δεδομένου ότι το έλλειμμα του 2022 ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024), με τους βραχυπρόθεσμους καθοδικούς κινδύνους να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένης της ισχυρής αύξησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους (σε όρους μετρητών τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου).

πρόγραμμα σταθερότητας

Το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει συνεχή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών έως το 2026, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,5% και το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ να μειώνεται κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα 2022-2026. Το πρόγραμμα, σημειώνει ο οίκος, υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση των αρχών για δημοσιονομική σύνεση, με ορισμένες μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως να προσφέρουν κάποιες διαρθρωτικές βελτιώσεις. Παρόλα αυτά, η Fitch βλέπει και κινδύνους, όπως η ασθενέστερη ανάπτυξη και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για δαπάνες. Η συνεχής συγκράτηση των δαπανών μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη μετά την πλήρη άρση των προσωρινών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας ή εάν η αύξηση των εσόδων επιβραδυνθεί σημαντικά.

Χρέος

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζες, αναμένεται ο λόγος του δημόσιου χρέος προς ΑΕΠ να μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, σε μια προβλεπόμενη μείωση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό 206% που είχε καταγραφεί το 2020. Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης και η σημαντική ταμειακή θέση (κοντά στα 35 δισ. ευρώ) θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαχείριση του χρέους.

Σημειώνεται ότι οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις από την επενδυτική.

Δείτε επίσης