Πιο ελκυστικές οι δόσεις για χρέη
Τι προβλέπει το σχέδιο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την ένταξη περισσότερων οφειλετών

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Την πλάτη γυρίζουν οι φορολογούμενοι στις ενεργές ρυθμίσεις χρεών των 36, 72 και 120 δόσεων, γιατί οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν τους αφήνουν να μπουν και «κόβονται» σωρηδόν.
Έτσι σχέδιο που υπάρχει ήδη έτοιμο προβλέπει την αναδρομική βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για τα ενεργά χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, για την αύξηση της περιμέτρου των οφειλετών που θα βρει στο συρτάρι ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και με μεγάλες πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών στη ρύθμιση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων μένει σήμερα εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί, με βασικότερη αυτήν που προβλέπει τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021, ακόμη και αν αυτή είναι της τάξης του ενός ευρώ. Ο όρος αυτός λειτουργεί ως «κόφτης» πολλών οφειλετών αποκλείοντάς τους από τη νέα ρύθμιση. Ωστόσο, υπάρχει και δεύτερος περιορισμός που αποκλείει την πρόσβαση σε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις από προηγούμενες ρυθμίσεις την 1η Νοεμβρίου 2021.
Την ίδια ώρα, παρουσιάζονται δυσκολίες και στην αναβίωση των 100-120 δόσεων, λόγω της υποχρεωτικής καταβολής των δύο δόσεων που τελούν ως προϋπόθεση για να «επιβιβαστεί» κάποιος στη ρύθμιση. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πέρα από τις εντάσεις και τα επικριτικά σχόλια από την Κομισιόν, στόχος είναι να δοθεί μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Συγχρόνως, ασκούνται πιέσεις για κάτι καλύτερο από τους φορείς της αγοράς, καθώς χιλιάδες μικρομεσαίοι δεν έχουν «πού να στρίψουν» από το βάρος των οφειλών, ενώ από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι εκτός ρυθμίσεων
Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης, τονίζει η αγορά, με αποτέλεσμα «να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την Οικονομία γενικότερα, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν ότι η απήχηση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αφού μόλις 13.900, σε σύνολο 200.000 που είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, έχουν υποβάλει αίτηση.
Ειδικότερα, για την αναβίωση των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι 8.700 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση και ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις, με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσόν να ανέρχεται στα 132 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν, ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Ακόμη πιο αναιμική είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.
Ξεκινά το «σαφάρι» των αποδείξεων
Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν και κλιμάκια εφοριακών, που θα «ξεμουδιάσουν» εν όψει των θερινών ελέγχων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Επικράτειας. Αν και υπάρχουν ακόμα μερικές τεχνικές λεπτομέρειες προς διευθέτηση, ως προς την ενεργοποίηση του ΕΛΕΓΧΟΣ live, εκτιμάται ότι λίαν συντόμως οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα είναι εφοδιασμένοι με tablets και την ειδική εφαρμογή που θα τους επιτρέπει την επιτόπου πρόσβαση στο προφίλ του ελεγχόμενου και διασταυρώσεις σε δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, οι «επισκέψεις» των κλιμακίων δεν γίνονται, πλέον, στα «τυφλά», όπως απέδειξε πρόσφατη υπόθεση εστιατορίου στη Μύκονο. Οι εφοριακοί μέσω του myDATA μπορούν να εντοπίζουν, πλέον, εύκολα τους στόχους, δηλαδή όσους «ξεχνούν» να υποβάλουν τιμολόγια και αποδείξεις στο Taxis, ενώ η πλούσια βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί την τελευταία 3ετία –με την υποβολή χιλιάδων πολύτιμων στοιχείων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την πρόσβαση στα διάφορα χρηματοδοτικά «εργαλεία»– επιτρέπει πολλαπλές διασταυρώσεις και «μαύρες» λίστες.