Οικονομία

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για σοβαρές αποφάσεις και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Aπαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ

Γιαννης Στουρνάρας, φοροδιαφυγή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σήμα κινδύνου στέλνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στόχος δεν είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι συντελεστές φόρου για εισοδήματα που δηλώνονται, αλλά να μπει φρένο σε όσους δεν δηλώνουν τίποτα στην φορολογική τους δήλωση.

Η εκτίμηση του κ. Στουρνάρα είναι πως κάθε χρόνο παραμένουν αδήλωτα εισοδήματα περί τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο in.gr παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

«Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. «Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ».

Νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια»

Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.

Όπως ανέφερε « .. στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν' ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών.»

Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η απόφαση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό».

Δείτε επίσης