Οικονομία

Λαγκάρντ: Πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε σήμερα ότι ο πληθωρισμός, αν και έχει μειωθεί, προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να κάνει μια παύση στη νομισματική σύσφιξη μετά την τελευταία αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

«Δεν έχουμε τελειώσει το ταξίδι, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον προορισμό μας. Έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε με αύξηση [των επιτοκίων μας] τον Ιούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Και πρόσθεσε: «Δεν εξετάζουμε μια παύση», αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις.

Αναγνώρισε ότι η νομισματική σύσφιξη έχει επιβαρύνει την οικονομία της Ευρωζώνης: «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε η Λαγκάρντ, αν και σημείωσε ότι η οικονομία «αναμένεται να ενισχυθεί αργότερα καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί».

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ «θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ και κατέληξε ότι τα επιτόκια «θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο».

Η αύξηση των επιτοκίων

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αύξησε πριν από λίγο τα βασικά της επιτόκια κατά 0,25 μονάδες. Αυτή ήταν η όγδοη φορά που ανεβαίνουν τα επιτόκια.

Ετσι το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλεόν στο 3,5% ενώ το αντίστοιχο για τις κύριες πράξης αναχρηματοδότησης στο 4%. Σημειώνεται ότι μετά την σημερινή απόφαση τα επιτόκια επανέρχονται στο επίπεδο που ήταν το 2001. Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο από πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε άνοιξε ο κύκλος των αυξήσεων τα επιτόκια έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 4%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν επηρεάζει το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, μετά την απόφαση των ελληνικών τραπεζών να επιβάλουν «μορατόριουμ» παγώνοντας τα επιτόκια.

Νέα αύξηση των επιτοκίων εν μέρει αντανακλά την διάψευση των προσδοκιών της ΕΚΤ για ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού, όπως αυτές αντανακλώνται στις αναθεωρημένες προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 5,1% έναντι 5,3% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου, ωστόσο το 2024 και 2025 η νέα πρόβλεψη είναι δυσμενέστερη. Συγκεκριμένα το 2024 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3% έναντι 2,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2025 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,3% από 2,1% που προβλεπόταν τον Μάρτιο.

Αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό

Επι τα χείρω αναθεωρήθηκαν επίσης και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9% (έναντι 1% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου) κατά 1,5% το 2024 (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ αμετάβλητη στο 1,6% παρέμεινε η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2025.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά τις τελευταίες αυξήσεις, και ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων επιβραδύνεται. Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω προς το στόχο, καθώς αναμένεται να περιορίσουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν στην εκτίμησή της για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των νέων χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Δείτε επίσης