Οικονομία

Moody’s για εκλογικό αποτέλεσμα: Πιστωτικά θετική η νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η αναβάθμιση της Ελλάδας

Εκλογές, εκλογές 2023, εκλογές 25ης Ιουνίου, οίκος αξιολόγησης, οικονομία, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ΝΔ, σταθερότητα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s για το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και την αυτοδυναμία που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία.

Οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν πως η Ελλάδα ελκύει επενδύσεις και τονίζουν τις προοπτικές της.

«Η εκλογική νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πιστωτικά θετική γιατί ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μια τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και θα διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος Moody’s.

«Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της τρέχουσας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», προσθέτει.

«Διατηρώντας τις προοπτικές για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022», τονίζει ο διεθνής οίκος.

«Αν και ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει αρκετά υψηλός τα επόμενα χρόνια, το βάρος του χρέους έχει γίνει πιο βιώσιμο, χάρη στους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την ελάφρυνση του χρέους που έχουν παράσχει οι πιστωτές από το 2017. Οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των δημόσιων εσόδων είναι σημαντικά χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνει.

Η Standard & Poor’s δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επανεκλογή της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «εξαλείφονται οι κίνδυνοι για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια».

«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις» ανέφερε Standard & Poor’s.

Και πρόσθεσε: «Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις. Τα μεταρρυθμιστικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας. Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023».

Δείτε επίσης