Οικονομία

Market Pass: Ανοίγει ο δρόμος για παράταση -Νέα έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους

Η παράταση του Market Pass βρίσκεται προ πολλού στο τραπέζι, με κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα

Market pass
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Θετική, ή μάλλον ακόμα πιο θετική, αναμένεται να είναι η ροή των τουριστικών εσόδων οδεύοντας προς την «καρδιά» του καλοκαιριού. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για εισπράξεις ως και 2 δισ. ευρώ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, αυτό συνεπάγεται μια τονωτική «ένεση» τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ.

Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς τον πολλαπλασιαστή του τουρισμού στον τζίρο της οικονομίας, τότε αυτή η «ένεση» θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν πέφτουν ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπάρχει ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, αλλά και η εκτίμηση -πιθανότατα συντηρητική- ότι θα φτάσει στο 1,1%. Αυτή η διαφορά δημιουργεί «χώρο» 850-900 εκατ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως αντίβαρο στις πληθωριστικές πιέσεις που επιμένουν.

Προς παράταση το Market Pass

Η παράταση του Market Pass βρίσκεται προ πολλού στο τραπέζι, με κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα, κι αυτό σημαίνει ότι, αν το μέτρο παραταθεί για ακόμα ένα τρίμηνο, δηλαδή καλύπτοντας και τον Οκτώβριο, το κόστος είναι διαχειρίσιμο.

Καταβολή ενός ακόμα έκτακτου βοηθήματος σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους

Οι θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις -χωρίς να έχει συνυπολογιστεί, μάλιστα, το όφελος από τη «βουτιά» του κόστους ενέργειας- επιτρέπουν και την καταβολή ενός ακόμα έκτακτου βοηθήματος σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, κυρίως εκείνους με προσωπική διαφορά. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται ότι δεν θέτει εν αμφιβόλω τους δημοσιονομικούς στόχους.

Δείτε επίσης