Οικονομία

ΑΑΔΕ: Φορολογικές δηλώσεις και λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων

Το πλάνο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Φορολογικές δηλώσεις,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκονται εκατομμύριαπολίτες για τη υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Από την ΑΑΔΕ έχει ανακοινωθεί ότι οι υποβολές αιτήσεων των δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2023 θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 31 Ιουλίου, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής της πρώτης δόσης, αυτή σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα πρέπει να πληρωθεί έως 31 Ιουλίου, ακόμη και για όσους υποβάλλουν τελευταία στιγμή, μέσα στον Ιούλιο, τη δήλωση τους. Έτσι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Ποιο είναι το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει ότι:

Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αυτές αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.

Επίσης έγινε γνωστό ότι όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.

Ακόμη για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, αυτές θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Τέλος σε ότι αφορά τις οφειλές από το φόρο εισοδήματος, αυτές θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Δείτε επίσης