Οικονομία

Ποιοι και πότε θα λάβουν το νέο market pass-«Κλειδί» οι φετινές φορολογικές δηλώσεις

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση προκειμένου να λάβουν εγκαίρως την ενίσχυση

super market, σούπερ μάρκετ, market pass
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με τα ίδια κριτήρια και ποσά ενίσχυσης αλλά με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία επεκτείνεται έως και τον Οκτώβριο το market pass που θα λάβουν εκατομμύρια νοικοκυριά για να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών στα εισοδήματα από το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα με τις τιμές τους να τρέχουν για 15ο μήνα με διψήφια ποσοστά.

Συνεπώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση προκειμένου να λάβουν εγκαίρως την ενίσχυση που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να καταβληθεί το Σεπτέμβριο εφάπαξ ή σε δύο δόσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα δηλαδή έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο, έως 24.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Η αξία συνολικής ακίνητης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για άγαμο και τα 400.000 ευρώ για έγγαμο.

- Η ενίσχυση μέσω χρεωστικής κάρτας κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης δηλαδή παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον πρώτο κύκλο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

- Οι παλαιοί δικαιούχοι του market pass αλλά και όσοι υπέβαλλαν αίτηση και απορρίφθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Η διασταύρωση των εισοδημάτων τους θα πραγματοποιηθεί μέσω της ΑΑΔΕ και θα διαπιστωθεί αυτομάτως εάν δικαιούνται να λάβουν ξανά την επιδότηση. Όσοι είχαν αύξηση στα εισοδήματά τους πάνω από τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα δικαιούνται market pass.

- Αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν όσοι δεν είχαν υποβάλλει για διάφορους λόγους κατά τον πρώτο κύκλο του market pass.

- Η πλατφόρμα θα ανοίξει περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

- Θα καταβληθεί προσπάθεια η πρώτη δόση να δοθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγηθεί διπλή δόση τον Σεπτέμβριο.

- Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα σημαντική ανάσα σε 1,34 εκατομμύριο φορολογούμενους φέρνει η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ ανά τέκνο.

Με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται εμμέσως το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ με το όφελος να φαίνεται μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου στις μηνιαίες αποδοχές.

Ο φόρος μειώνεται για τους φορολογούμενους με παιδιά, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024, για τους οποίους έμμεσα αυξάνεται το αφορολόγητο όριο.

Με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1/1/2024.

Η ελάφρυνση για μία οικογένεια με ένα παιδί είναι 90 ευρώ, για 2 και 3 παιδιά ανέρχεται σε 220 ευρώ και για 4 παιδιά στα 240 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για το market pass είναι 251 εκατ. ευρώ και για την αύξηση αφορολόγητου 135 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης