Οικονομία

Πιθανότατα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ποιος ο λόγος που συζητείται αυτό το ενδεχόμενο

Φορολογικές δηλώσεις,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2023, το σενάριο παράτασης γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Και αυτό επειδή η συμμετοχή των φορολογούμενων πολιτών στην υποβολή των δηλώσεων τους είναι πολύ χαμηλή. Όπως δείχνουν τα στοιχεία μόλις ένας στους τρεις έχει ή 2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση, γεγονός που εντείνει τα σενάρια για παράταση της προθεσμίας.

Όπως μετέδωσε το MEGA, οι λογιστές έχουν θέσει θέμα παράτασης της προθεσμία υποβολής των φορο-δηλώσεων στην νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται πως με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η προθεσμία υποβολής λήγει στις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 2023.

Παράλληλα από την ΑΑΔΕ καταγράφηκε ότι όσοι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση και αυτές έχουν εκκαθαριστεί φάνηκε ότι σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Τι δείχνουν αναλυτικά τα στοιχεία για τις υποβληθείσες δηλώσεις

το 49,65% ή 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή

το 16,73% ή 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκ. ευρώ

το 33,62% ή 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δις. ευρώ.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Τέλος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Δείτε επίσης