Οικονομία

Όλες οι αλλαγές σε Market Pass, Youth Pass και Πρόγραμμα «Σπίτι μου»–Προϋποθέσεις και παραδείγματα

Διπλασιάστηκαν τα χρήματα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και έτσι περισσότεροι νέοι θα λύσουν το πρόβλημα στέγης

χρήματα, υπολογισμός, λεφτά, Διπλασιάστηκαν τα χρήματα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και έτσι περισσότεροι νέοι θα λύσουν το πρόβλημα στέγης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μήνας πληρωμών ο Σεπτέμβριος, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται έχει ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την καταβολή των επιδομάτων Market Pass και Youth Pass.

Την ίδια στιγμή, «τρέχει» με αλλαγές και το στεγαστικό Πρόγραμμα «Σπίτι μου», που δίνει δυνατότητα σε νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών.

Market Pass

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 31 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Market Pass. Και αυτό γιατί η χορήγηση της ενίσχυσης λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που είχε δηλωθεί το 2022.

Ποιοί κάνουν νέα αίτηση για Market Pass

-Μη υποβολή αίτησης στον προηγούμενο γύρο

-Εκπλήρωση εισοδηματικού κριτηρίου για 1η φορά

-Αλλαγή τρόπου πληρωμής (όσοι ήταν δικαιούχοι στον πρώτο γύρο και θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής)

Υπενθυμίζεται πως όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, ενώ όσοι θέλουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν μόνο το 80%.

Παραδείγματα:

Νοικοκυριό με δύο μέλη θα λάβει στο τρίμηνο μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας 96 ευρώ και μέσω τραπέζης 76,8 ευρώ

Για τριμελές νοικοκυριό η ενίσχυση ανέρχεται στα 126 ευρώ με άυλη ψηφιακή κάρτα και στα 100,8 ευρώ μέσω τραπέζης

Για τετραμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 156 ευρώ και στα 124,8 μέσω τραπέζης.

Για πενταμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 186 ευρώ και στα 148,8 μέσω ταπέζης

Όσον αφορά στην πληρωμή του Market Pass το σενάριο που προκρίνεται είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο αναζητά πρόσθετους πόρους για την επέκταση του μάρκετ και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα καλύπτει δηλαδή τα νοικοκυριά και μέχρι το τέλος του 2023.

Youth Pass

Παράλληλα, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου τοποθετείται χρονικά η καταβολή του Youth Pass, της ενίσχυσης των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κωδικούς TAXISNET, καθώς οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το Youth Pass, εκτός από όσους έχουν κλείσει τα 18 έτη θα το λάβουν αναδρομικά και όσοι έχουν κλείσει τα 19 έτη, ενώ το κουπόνι μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σινεμά, θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το πρόγραμμα "Σπίτι μου"–που δίνει τη δυνατότητα για φθηνά στεγαστικά δάνεια– απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 25 έως 39 ετών ή ζευγάρια (εφόσον, βέβαια, ο ένας από τους δύο πληροί το ηλικιακό κριτήριο).

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Μάλιστα, πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή ρύθμιση που επιφέρει μία σειρά αλλαγών και δημιουργείται ακόμα ευνοϊκότερο πλαίσιο για όσους θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα –με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν– για την κάλυψη του ετήσιου εισοδηματικού κριτηρίου των 10.000 ευρώ θα μπορεί να προσμετράται και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» υποστηρίζει δανειοδότηση για ακίνητα που:

- Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία.

- Έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.

- Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. Μάλιστα, στη ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή, προβλέπεται πως στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα.

- Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά το χρόνο της αγοράς. Στη διάταξη που ψηφίστηκε, διευκρινίζεται ότι τα 15 έτη που αναφέρονται στο πρόγραμμα υπολογίζονται από το χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από το χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

- Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239).

Προσοχή: Προβλέπεται πως ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, α’ ή β’ βαθμού, ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

Ουσιαστικά, με το εν λόγω πρόγραμμα η μηνιαία δόση είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο.

Μάλιστα, για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και για όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου, για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»:

  • Υποβλήθηκαν συνολικά 39.587 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 34.420 (δηλαδή σχεδόν 9 στις 10).
  • Από τις 34.420 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 23.393 (δηλαδή σχεδόν 7 στις 10), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
  • Από τις 23.393 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί 7.976 δάνεια (δηλαδή πάνω από 1 στις 3), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 105.584€.

Συνολικά, οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει 631,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 84% του συνολικού προϋπολογισμού των 750 εκατ. της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.

Δείτε επίσης