Οικονομία

Αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εφόσον εγκριθεί η ελληνική πρόταση το συνολικό ποσό που θα πάρει η χώρα ανεβαίνει στα 36 δισ., εκ των οποίων τα 18 θα ανήκουν στο δανειακό σκέλος

Ταμείο Ανάκαμψης, ταμειο ανακαμψης, δανεια, χρηματοδοτηση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αύξηση του δανειακού σκέλους κατά 5 δισ. ευρώ και την προσθήκη ειδικού κεφαλαίου –προγράμματος, του REPowerEU, ύψους 795 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0).

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης είναι έτοιμος να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, κάτι το οποίο θα γίνει έως το τέλος Αυγούστου. Εφόσον εγκριθεί, το συνολικό ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα θα ανέλθει στα 36 δισ. ευρώ, από 31,16 δισ. ευρώ σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το αίτημα αύξησης του διατιθέμενου προϋπολογισμού της υφιστάμενης δράσης κατά 5 δισ. ευρώ θα διευρύνει τις δυνατότητες και το εύρος χρηματοδότησης επενδύσεων που εμπίπτουν στις προτεραιότητες της δράσης.

Επίσης, το αίτημα αναθεώρησης θα ενσωματώνει και τη μείωση της μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς για την Ελλάδα κατά 339 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, ενώ μπορεί να προταθούν και απολύτως αναγκαίες τροποποιήσεις σε δράσεις, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

H συνολική χρηματοδότηση του ΤΑΑ μετά την επικαιροποίηση της μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς τον Ιούνιο 2022, ανέρχεται σε 30,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,43 αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση (grants), και 12,73 σε δανειακή στήριξη (loans), και όταν εγκριθεί το αίτημα αναθεώρησης το δανειακό σκέλος θα ανέλθει στα σχεδόν 18 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κεφάλαια του δανειακού σκέλους κατευθύνονται συνολικά προς την ιδιωτική Οικονομία, με σκοπό την προσέλκυση επιλέξιμων επενδύσεων, οι οποίες εμπίπτουν σε πέντε πυλώνες: Πράσινη Μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη, εξωστρέφεια και ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η δράση της δανειακής στήριξης στοχεύει στη μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα το επενδυτικό κενό που παρουσίαζε η ελληνική Οικονομία. Η δράση, όπως ήδη υλοποιείται, αποκτά ευρεία αποδοχή και εμφανίζει υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι σε 13 μήνες από την πρώτη συμβασιοποίηση, τον Ιούνιο 2022, έχουν ήδη εγκριθεί 197 επενδύσεις και έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες 197 δανειακές συμβάσεις με προϋπολογισμό 7,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,87 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 2,5 δισ. ευρώ από κεφάλαια των τραπεζών και 1,78 δισ. ευρώ από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,88% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τους είναι τα 13 έτη. Τα υποβληθέντα αιτήματα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια αξιολόγησης, ανέρχονται σε 469, με συνολικό προϋπολογισμό 17,02 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,02 δισ. ευρώ αφορούν δανειακούς πόρους του ΤΑΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αξιοποιούν και αυτές το εργαλείο του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι αιτήσεις χρηματοδότησης που έχουν κατατεθεί από ΜμΕ αποτιμώνται στο περίπου 60% του συνόλου.

Αντιστοίχως, από τις 197 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, οι 87 (44%) αφορούν ΜμΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 954 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 418,12 εκατ. ευρώ είναι πόροι ΤΑΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΤΑΑ έχει χρονικό ορίζοντα το 2026, και για αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας θέμα, ο έγκαιρος σχεδιασμός, ώστε να μη μείνει αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ.

Δείτε επίσης