Οικονομία

Τέλος χρόνου για πληρωμές φόρων και κλείσιμο εκκρεμοτήτων

Έως τις 31 Αυγούστου η καταβολή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και η υποβολή δηλώσεων, μισθωτηρίων συμβολαίων και ενστάσεων για το τέλος επιτηδεύματος

Εφορία, Εφορία: Τέλος χρόνου για πληρωμές φόρων και κλείσιμο εκκρεμοτήτων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Βαρύ φορολογικό φορτίο καλούνται να σηκώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι στο τέλος του μήνα με την καταβολή δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια στιγμή, λήγει και η προθεσμία για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων με την εφορία που αφορούν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μισθωτηρίων συμβολαίων και ενστάσεων για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Αναλυτικότερα οι φόρο-υποχρεώσεις είναι οι ακόλουθες:

Φόρος εισοδήματος: Η 31η Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα και για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν «πατήσει» ακόμα το «κουμπί της αποστολής.

Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί,, δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως το τέλος του μήνα αλλά χωρίς την έκπτωση του 3% που ισχύει για την εφάπαξ εξόφληση.

Σημειώνεται ότι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος σε οκτώ δόσεις οι υπόχρεοι ανέρχεται συνολικά σε 3,1 δις. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέχρι τη Πέμπτη 31 Αυγούστου, την τέταρτη δόση από το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ φθάνουν τις δέκα.

Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής και μέσω πιστωτικής κάρτας και στη περίπτωση αυτή ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης εξοφλεί την οφειλή σε 12 δόσεις.

Επίσης ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση. Σημειώνεται ότι ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ανέρχεται σε περίπου 2,3 δις. ευρώ.

Μισθωτήρια Συμβόλαια Στο τέλος Αυγούστου εκπνέει η παράταση που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις δηλώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων που έληξαν στο τέλος του 2022.

Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.

Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 978.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών που συνολικά φθάνουν τα 3,44 δισ. ευρώ ή 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Ενστάσεις για Τέλος Επιτηδεύματος: Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την καταβολή ου Τέλους Επιτηδεύματος έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022 αλλά δεν έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται από την πληρωμή.

Οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου και να εξαιρεθούν.

Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων.

Δείτε επίσης