Οικονομία

Eurostat: Ελαφρώς μειωμένος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Πως διαμορφώνεται το ποσοστό που καταλαμβάνει στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός, Eurostat,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας, της Eurostat, καταγράφουν για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, σταθερότητα στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και την ίδια στιγμή ελαφρά μείωση του δείκτη στην Ελλάδα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί στο 5,3% και στην Ελλάδα στο 3,4%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,4% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.

Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις τις Eurotat, τον Αύγουστο τον υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα καταγράψουν η Σλοβακία (9,6%), η Κροατία (8,5%), η Αυστρία (7,6%) και η Λιθουανία και η Γερμανία (6,4%).

Τέλος τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία αναμένεται να καταγράψουν η Ισπανία και το Βέλγιο (2,4%), η Κύπρος (3%) και η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Ολλανδία (3,4%).

Δείτε επίσης