Οικονομία

Ο τελικός λογαριασμός για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά πληρώνουν πρόσθετο φόρο, το 16% έχει επιστροφή, ενώ για το 47,7% το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό

Ο τελικός λογαριασμός για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Έξτρα φόρο ύψους 3,6 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τις οποίες η «αυλαία έπεσε» χθες.

Ο φετινός λογαριασμός του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα είναι αυξημένος κατά 400 εκ. ευρώ συγκριτικά με το 2022, πράγμα που αποτελεί τονωτική ένεση για τα κρατικά ταμεία και θα αποτυπωθεί στις εισπράξεις του Αυγούστου και των επόμενων μηνών.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται:

- Στα υψηλότερα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι λόγω και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

- Στην αύξηση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών υπό το φόβο του ελέγχου και των διασταυρώσεων που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ σε όσους εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Από την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή.

Αναλυτικότερα:

- Μέχρι χθες (31/08) το πρωί και ενώ η προθεσμία έληξε στις 15:00 είχαν υποβληθεί 6.422.573 δηλώσεις με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

- Το 36,17% του συνόλου των δηλώσεων είναι χρεωστικές, αυξημένες σε σχέση με το 2022 που ήταν 35,21%. Συγκεκριμένα για 2.323.044 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης προβλέπει τη καταβολή πρόσθετου φόρου με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος διαμορφώθηκε στα 1.573 ευρώ.

- Για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 410 ευρώ. Ειδικότερα επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

- Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος καθώς ανήλθαν στο 47,77% η 3.068.063 όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%.

Μπορεί ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων να έληξε αλλά για πολλούς φορολογούμενους ο χρόνος για υποβολή συγκεκριμένων φορο-δηλώσεων εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα δηλώσεις που αφορούν:

1. Αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

2. Εισοδήματα φορολογούμενων που απεβίωσαν. Οι κληρονόμοι υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 202.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Δείτε επίσης