Οικονομία

Ακρίβεια: «Καίνε» την τσέπη οι τιμές των γαλακτοκομικών

Παίρνουν την «ανηφόρα» γάλα, τυριά και βούτυρο. Πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. οι αυξήσεις στην Ελλάδα.

Ακρίβεια, Γαλακτοκομικά, ανατιμήσεις, αυξήσεις τιμών, πληθωρισμός, Ελληνική Στατιστική Αρχή, ΕΛ.ΣΤΑΤ., Eurostat, ελληνική οικονομία, Οικονομία
Αρθρογράφος: Χάρης Κάντας
Από Χάρης Κάντας

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Πιο ακριβά σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αυτό παρότι οι τιμές σε φρέσκο γάλα, γιαούρτι και βούτυρο έχουν υποχωρήσει –έστω και οριακά– το επτάμηνο φέτος στα ράφια των εγχώριων σούπερ μάρκετ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτές οι μικρές μειώσεις έχουν αρχίσει να «ροκανίζονται» από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. αύξηση μεταφορικών), και έτσι παρότι οι τιμές παραγωγού υποχωρούν, αυτές στο ράφι ξαναπαίρνουν την ανηφόρα.

Όπως δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στο πρώτο επτάμηνο του 2023 οι τιμές του φρέσκου γάλακτος, τόσο στο πλήρες όσο και εκείνο με μειωμένα λιπαρά, υποχωρούν κατά 2,25%. Στο γιαούρτι το ίδιο διάστημα η πτώση είναι 2,36%, ενώ η μείωση στην τιμή του βουτύρου είναι της τάξης του 0,05%. Ωστόσο, σε σύγκριση με την άνοδο που έχουν καταγράψει τα εν λόγω είδη τους 26 μήνες που ο πληθωρισμός των τροφίμων σφυροκοπά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η πτώση είναι αμελητέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο νωπό γάλα στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023 έχει αυξηθεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά 26,42%.

Αν και οι τιμές διατηρούσαν μέχρι τον Ιούλιο αρνητικό πρόσημο, άρχισαν και πάλι να «τσιμπάνε». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο εξάμηνο φέτος, οι τιμές των γιαουρτιών ήταν μειωμένες κατά 3,34%, ενώ η υποχώρηση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος ήταν της τάξης του 2,64% και στο βούτυρο 1,71%.

Η ανηφορική πορεία των τιμών αποτυπώνεται και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Σε αυτά, τον Ιούλιο η τιμή του φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας εμφανίζεται αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 9,9%, πάνω από την αύξηση σε επίπεδο Ευρωζώνης (+8,4%) και Ε.Ε. (+8,9%), του γιαουρτιού κατά 11,4% και του βουτύρου κατά 7,4%. Πάντως, τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών όσον αφορά την κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων εμφανίζουν τα τυριά, με 16,9% σε ετήσια βάση, πάνω από τις αυξήσεις που καταγράφηκαν σε Γερμανία (+13,8%), Ισπανία (+12,7%), Πορτογαλία (+10,4%) και Ιταλία (+10,7%), αλλά και σε επίπεδο Ευρωζώνης (+13,6%).

Το «ροκάνισμα» των μειώσεων διαπιστώνεται και με βάση τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών αγοράς Circana, αφού την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τα γαλακτοκομικά κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις (μεσοσταθμικά) μετά τα ροφήματα στην κατηγορία των συσκευασμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές στα ροφήματα αυξήθηκαν 9%, ενώ στα γαλακτοκομικά 7%.

Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι στην Ελλάδα ένα λίτρο φρέσκο γάλα πωλείται στα 1,42 ευρώ, όταν στη Γερμανία κοστίζει 1,10, στη γειτονική Ιταλία 1,28, στη Γαλλία 1,07 και στην Πορτογαλία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 0,84 ευρώ.

Δείτε επίσης