Οικονομία

Σχέδιο για «λίφτινγκ» στο επίδομα θέρμανσης

«Κλειδί» οι δημοσιονομικές αντοχές για το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των νοικοκυριών τη χειμερινή σεζόν

Σχέδιο για «λίφτινγκ» στο επίδομα θέρμανσης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης για τη νέα χειμερινή σεζόν αναζητά η κυβέρνηση με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να εκτοξεύεται στα 90 δολάρια το βαρέλι και τους πρατηριούχους να προβλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη περιοχή του 1,40-1,50 ευρώ το λίτρο

Όλα δείχνουν ότι ο λογαριασμός των νοικοκυριών για τη θέρμανση το φετινό χειμώνα θα είναι βαρύς και το οικονομικό επιτελείο με το βλέμμα στα δημοσιονομικά περιθώρια εξετάζει διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το όποιο λίφτινγκ δεν θα αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν το ύψος της ενίσχυσης και η οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής στην αντλία που εφαρμόστηκε τη περυσινή σεζόν και συμπίεσε τη λιανική τιμή για τα νοικοκυριά σε επίπεδα κάτω από 1,20 ευρώ το λίτρο. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του κινήτρου με τη χορήγηση διπλού επιδόματος για όσους μετατρέπουν το καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει δραστικά σε σχέση με πέρυσι.

Στίγμα προσθέσεων για το τρόπο στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο υψηλό κόστος θέρμανσης αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ενώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετράνε ήδη τις ταμειακές αντοχές προκειμένου να οριστικοποιήσουν το νέο πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων.

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά με το συνολικό κόστος για το δημόσιο να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την χειμερινή περίοδο (2021-2022).

Σημειώνεται ότι πέρυσι υπήρξε τετραπλή παρέμβαση καθώς δόθηκε οριζόντια επιδότηση από το κράτος και τα διυλιστήρια, επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και διπλάσιο επίδομα σε νέους δικαιούχους που εγκαταλείπουν το φυσικό αέριο

Το ύψος του επιδόματος ανήλθε σε 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το ποσό έφθανε έως και 1.600 ευρώ.

Με βάση το ισχύον καθεστώς δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος της σεζόν 2022-2023 ήταν τα εξής:

- Εισοδηματικά. Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

- Ακίνητη περιουσία. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δείτε επίσης