Οικονομία

Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις στο Airbnb χωρίς να «σκοτώσουμε» τη δραστηριότητα

Τί είπε ο πρωθυπουργός για το μείζον θέμα των ενοικιάσεων καταλυμάτων τύπου Airbnb κατά τη συνέντευξη τύπου στην 87η ΔΕΘ

Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις στο Airbnb χωρίς να «σκοτώσουμε» τη δραστηριότητα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο θέμα των ενοικιάσεων καταλυμάτων τύπου AIRBNB, αναφέρθηκε-μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Συνέντευξη Τύπου, στην 87η ΔΕΘ.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε σχετικά:

«Στα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια. Είναι όμως σημαντικά. Και το πρόγραμμα 'Σπίτι Μου', και το πρόγραμμα της ανακαίνισης κλειστών σπιτιών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετά σπίτια, ανεβαίνει η ζήτηση και ανεβαίνουν οι τιμές.

Πιστεύω στην υλοποίηση έργων κοινωνικής αντιπαροχής. Θα δώσει το κράτος από την περιουσία που έχει για να πάρει φθηνά σπίτια. Δίνω σημασία και στα έργα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές στέγες αλλά και στη βελτίωση των υφιστάμενων φοιτητικών εστιών.

Στο ΑΙRBNB, είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων για να εξισωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού. Θα βοηθήσουμε να μην έχουμε την πίεση που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές, αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα, και να σκληρύνουμε το πλαίσιο, το συζητώ. Αλλά χωρίς να σκοτώσουμε μια δραστηριότητα για τη χώρα που έχει σημασία για τους ιδιοκτήτες.

Θα πρέπει να συμμορφώνονται όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο, με κανόνες που ισχύουν για όλους και δεν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό».

ΠΟΜΙΔΑ: Να μεριμνήσει η Πολιτεία ώστε να εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα

«Αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση», ήταν το πρώτο σχόλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ.

Αναλυτικά, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

«Με αφορμή την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ από την ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνονται τα εξής:

Ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες σε εξαγγελίες σε σχέση με τα ακίνητα, που αφορούν σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων και παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Δυστυχώς όμως, για μια φορά ακόμη δεν ικανοποιείται το πάγιο και δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων για εκλογίκευση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από τα ενοίκια, η οποία είναι η μόνη που δεν μειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και η οποία είναι το μόνο μέτρο που μπορεί άμεσα να αυξήσει την προσφορά κατοικιών για εκμίσθωση. Οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα παραμένουν ενώ οι υποχρεώσεις, πολλές από τις οποίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα για τους ιδιοκτήτες (από το ενεργειακό πιστοποιητικό και την ηλεκτρονική ταυτότητα μέχρι την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων), οι δεσμεύσεις (απαγόρευση εκτός σχεδίου δόμησης, δασική, αρχαιολογική νομοθεσία, διατηρητέα, κτηματολόγιο κ.α.) και η γραφειοκρατία (δυσχέρειες στις μεταβιβάσεις, καθυστερήσεις στους δασικούς χάρτες) συνεχώς πολλαπλασιάζονται και θεριεύουν, πνίγοντας τους πολίτες και στραγγαλίζοντας τις συναλλαγές τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ δεν θα είχε ποτέ αντίρρηση σε οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει στην περιστολή της φοροδιαφυγής. Επισημαίνουμε όμως ότι πληθώρα παρεμβάσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, κατάφεραν να την μετατρέψουν σε ένα πραγματικό πολύμηνο «Γολγοθά» για όλους τους εμπλεκομένους. Συνεπώς κάθε μέτρο που αφορά τη διαδικασία μεταβιβάσεως ακινήτων θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά πριν εφαρμοστεί για να μην έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αλλά και να πετύχει το στόχο.

Σε σχέση με τις χθεσινές εξαγγελίες οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  1. Ασφάλιση κτιρίων: Τόσο οι καθημερινοί κίνδυνοι, όσο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμοί κλπ. απειλούν με καταστροφή την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Το Κράτος δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να αποτελεί τον δωρεάν φυσικό ασφαλιστή των ιδιωτικών κτιρίων. Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι η καθολική ασφάλιση των ιδιωτικών κτιρίων είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο διότι είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει την αποκατάσταση των περιουσιών των πολιτών, όσο και διότι θα απαλλάξει το Κράτος από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, που θα διαθέσει από τη φορολογία των πολιτών, για μερική και μόνον αποκατάσταση των ζημιών. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Συγκεκριμένα, πέρα από την συμβολική έκπτωση 10% στο ΕΝΦΙΑ που ισχύει μόνο για τις κατοικίες, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών. Αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί με απόλυτη φορολογική διαφάνεια και συμμόρφωση, και αποδίδει στο Δημόσιο τόσο μεγάλα φορολογικά έσοδα ώστε να είναι δημοσιονομικά ευχερής και συμφέρουσα η ουσιαστική επιδότηση των ασφαλιζομένων ιδιωτών. Τέλος η κρατική αρωγή θα πρέπει να καλύπτει προς τους ασφαλισμένους πολίτες το 2% - 4% που ως απαλλασσόμενο, δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

2.Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα. Αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Δείτε επίσης