Οικονομία

Έρχονται φόρο-ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης και νέο καθεστώς για την έκπτωση δαπανών προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Έρχονται φόρο-ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παρεμβάσεις στο καθεστώς φορολογίας για πάνω από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με αναπροσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές και νέο πλαίσιο για την έκπτωση δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο 2024.

Παράλληλα σχεδιάζει αναπροσαρμογές στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε οικογένειες με παιδιά για την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και προχωρά στην αύξηση του τέλους διαμονής στα 1,5 -10 ευρώ στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, επεκτείνοντας το μέτρο και στα ακίνητα τύπου Airbnb εφόσον οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αφορούν πάνω από 3 ακίνητα.

Advertisement

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναμένεται αύριο να εξειδικεύσει το πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με βασικό όπλο το ηλεκτρονικό χρήμα και τα τιμολόγια στοχεύοντας στην άντληση πρόσθετων εσόδων που θα δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα ελαφρύνσεις και παροχές.

Στο τομέα της φορολογίας των εισοδημάτων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο διενεργεί ήδη ασκήσεις για αλλαγές στη κλίμακα και τους συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καθιέρωση νέου πλέγματος κριτηρίων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος.

Επιπρόσθετα με το νέο πλαίσιο η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στα κρούσματα φουσκώματος των εξόδων που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα και συνεπώς το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με 200 ή 300 ευρώ το μήνα προσθέτοντας ότι «ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».

«Οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι δρομολογούνται, παρεμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό».

Επισημαίνεται ότι 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εμφανίζουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ενώ ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 η φορολογική τους επιβάρυνση μειώθηκε ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το τέλος για τις φυσικές καταστροφές

Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει και την επιβολή ειδικού τέλους για φυσικές καταστροφές που θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί το αποθεματικό που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2024 το τέλος θα αυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ και θα διαμορφωθεί ως εξής:

- Ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ

- Ξενοδοχεία 3 αστέρων: από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ

- Ξενοδοχεία 4 αστέρων: από 3 ευρώ στα 7 ευρώ

- Ξενοδοχεία 5 αστέρων: από 4 ευρώ στα 10 ευρώ

- Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια –διαμερίσματα: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ.

Σφίγγει ο κλοιός της ΑΑΔΕ για τα Airbnb

Το αυξημένο τέλος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και στα τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα τα οποία θα υπόκεινται και σε ΦΠΑ 6%.

Με το σημερινό καθεστώς οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο.

Επίσης σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα υπογράψει το νέο επικαιροποιημένο μνημονίου συνεργασίας με τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που θα προβλέπει την παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να εντοπίζονται ακίνητα που ενοικιάζονται χωρίς να ακολουθούν τους «κανόνες», και κρυφά εισοδήματα που θα αποκαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της Εφορίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες εμβάσματα κ.λπ.

Σε περισσότερες οικογένειες με παιδιά το επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ τη βεντάλια των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει φέτος η κυβέρνηση δίνοντας έμφαση στα νοικοκυριά με παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται το εισοδηματικό όριο για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης να αυξηθεί λόγω παιδιών στα 5.000 ευρώ από 3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Έτσι ότι το εισοδηματικό όριο για ένα ζευγάρι με ένα παιδί αυξάνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ ενώ για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα

Δείτε επίσης