Οικονομία

Κομισιόν: Θα καθυστερήσουν τα 2,25 δισ. ευρώ

Τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φετινών «φυσικών καταστροφών» στην Ελλάδα θα αργήσουν να εκταμιευτούν εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών

κομισιον, ευρωπαϊκή επιτροπή, κονδυλια αντιμετώπισης φυσικων καταστροφων, Φυσικές Καταστροφές, Ακραία Καιρικά Φαινόμενα,καθυστέρηση εκταμίευσης, τεχνοκρατικά θέματα, γραφειοκρατικές διιαδικασίες,  Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωσης
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Κομισιόν για εκταμίευση των 2,25 δισ. ευρώ ήταν άμεση, είναι άλλο οι πολιτικές εξαγγελίες και άλλο η τεχνοκρατική εφαρμογή.

Καθώς πρόκειται περισσότερο για κονδύλια που προορίζονταν για άλλες χρήσεις, θα χρειαστεί το οικονομικό επιτελείο να συνεργαστεί με την Κομισιόν εντατικά, ώστε να καθοριστεί το πώς, πότε και πού θα πάνε αυτά.

Advertisement

Χρειάζεται χρόνος, κατανόηση και εμπιστοσύνη για να γίνουν όλα με τη σειρά όσον το δυνατόν πιο σύντομα, αφού, άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη. «Κι άλλες χώρες της ΕΕ υπέστησαν φέτος φυσικές καταστροφές».

Οι φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, φωτιές και σεισμοί, εμπίπτουν στην παράγραφο «exceptional circumstances» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό δίνει δικαίωμα στη χώρα-μέλος που υπέστη καταστροφή να προχωρήσει σε έκτακτες (one off) δαπάνες, οι οποίες όμως δεν θα προσμετρηθούν στο Δημόσιο Χρέος.

Στο πίσω μέρος του μυαλού των κυβερνώντων είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει βρει τη χρυσή τομή για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ελλάδα, Ιταλία Πορτογαλία και Γαλλία πιέζουν για πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς ρυθμούς.

Δείτε επίσης