Οικονομία

«Λαϊκά ομόλογα»: Έρχονται μαζί με την επενδυτική βαθμίδα

Η ανάκτηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας αποτελούσε ορόσημο για την χώρα και έκλεισε οριστικά μία δυσάρεστη παρένθεση πολλών ετών για την Ελλάδα

επενδυτικη βαθμιση, ανάκτηση αξιοχρεου, ελληνικη οικονομια, αναβαθμιση Ελλαδας, DBRS, Moody’s, ξένοι οίκοι αξιολόγησης, Επενδυτική βαθμίδα, Αναβάθμιση, ελληνική οικονομία, Οικονομία
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σε αλλαγή σελίδας προχωρά η ελληνική Οικονομία, για την οποία πριν από 10 χρόνια οι διεθνείς επενδυτικοί Οίκοι εκτιμούσαν κίνδυνο χρεοκοπίας πάνω από 50%, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Οίκο αξιολόγησης DBRS την περασμένη Παρασκευή. Εάν δεν μας είχαν βρει οι πρόσφατες συμφορές, το πρώτο θέμα συζητήσεων και αναλύσεων θα ήταν η επενδυτική βαθμίδα που κατέκτησε η ελληνική Οικονομία.

Advertisement

H ανάκτηση του αξιόχρεου της Οικονομίας αποτελούσε ορόσημο για τη χώρα μας, και μέσα στο βαρύ κλίμα που επικρατεί, η ανακοίνωση της αναβάθμισής μας είναι τουλάχιστον μία ευχάριστη εξέλιξη που έκλεισε οριστικά μία δυσάρεστη παρένθεση πολλών ετών και δοκιμασιών. H Ελλάδα επανέρχεται στην επενδυτική βαθμίδα, και ουσιαστικά στην Ευρώπη, με τη προϋπόθεση ότι το οικονομικό επιτελείο θα παραμείνει προσηλωμένο στη δημοσιονομική ευθύνη και τη μεταρρυθμιστική επιτάχυνση.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση, την οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες από τη Moody’s, την Standard & Poors και τη Fitch, έρχεται περίπου 11,5 χρόνια ύστερα από ένα τεράστιο «κούρεμα» του χρέους του ιδιωτικού τομέα, και πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, πλέον, είναι μία χώρα αξιόπιστη για να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλες αλλαγές και στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για το δημόσιο δανεισμό, καθώς η ανάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας έχει προεξοφληθεί εδώ και χρόνια από τις αγορές.

Το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με απόδοση 30-40 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό και 30 μονάδες βάσης πάνω από το 10ετές της Ισπανίας, ενώ έχει σταθεροποιήσει το spread με το αντίστοιχο γερμανικό στις 130 μονάδες βάσης.

Όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, τα οφέλη από τη φήμη στην είδηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι περισσότερο «θεσμικά». Ασφαλιστικά ταμεία εκτός Ελλάδας και μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες είχαν μέχρι σήμερα συμμετοχή όχι πάνω από 5%-6% στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων. Τα πρωτόκολλα κινδύνου για τις επενδύσεις σε ομόλογα δεν επέτρεπαν μεγαλύτερο άνοιγμα στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παρά τις υψηλές αποδόσεις ήταν σε «non investment grade».

Περνώντας στην επενδυτική βαθμίδα το ποσοστό συμμετοχής τέτοιων επενδυτών μπορεί να υπερδιπλασιαστεί. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας χειρίζονταν τα ομόλογα που αγόραζαν κυρίως ως αποταμιευτικά προϊόντα, εισπράττοντας το ετήσιο κουπόνι και διακρατώντας τα έως τη λήξη τους. Με τον τρόπο αυτό, σταθεροποιούν τος αποδόσεις τους σε χαμηλά επίπεδα.

Moody's: Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα στο Ba1

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και τοι γεγονός της διπλής αναβάθμισης της Ελλάδας στο Ba1 από τον αμερικανικό οίκο Moody's (δηλ. ένα επίπεδο πριν την επενδυτική βαθμίδα) λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του καναδικού οίκου DBRS, που έδωσε στα ελληνικά ομόλογα επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο Ba1 από Ba3, ένα.... σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, μια εβδομάδα αφού ο οίκος αξιολόγησης έδωσε στα ελληνικά ομόλογα επενδυτική βαθμίδα.

O Μοοdy's θεωρεί ότι η Ελλάδα παρουσιάζει εύρωστη αναπτυξιακή δυναμική στο πλαίσιο βιώσιμης αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της. Προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα επεκταθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% την περίοδο 2023-27, «πολύ σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τη μέση ανάπτυξη 0,8% την πενταετία πριν την πανδημία».

Άλλωστε, οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα είναι οι κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης, με τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών να αυξάνεται σταδιακά, με εξαιρετικά θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Εταιρικά ομόλογα

Η πτώση των αποδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου και η αύξηση της εμπιστοσύνης για την ίδια τη χώρα, θα ωφελήσει και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δύνανται να έχουν rating από κάποιο Οίκο αξιολόγησης. Μετά τις τράπεζες, θα έχουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναβαθμιστούν σε ό,τι αφορά το αξιόχρεο, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δανειστούν απευθείας από τις αγορές, κάποιες φορές με όρους καλύτερους από του Ελληνικού Δημοσίου. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να ξαναδούμε την άνθηση που είδαμε στα εταιρικά ομόλογα το 2019, η οποία διακόπηκε απότομα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μία ευκαιρία που θεωρεί ότι έχει το οικονομικό επιτελείο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η έκδοση κάποιου είδους «λαϊκών» ομολόγων διάρκειας 52 εβδομάδων για τους ιδιώτες επενδυτές. Στην ουσία, πρόκειται για λαϊκά έντοκα γραμμάτια, τα οποία θα μπορεί να αγοράσει κάποιος για ποσά από 1.000 έως 15.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να καλύψει όλους τους μικροκαταθέτες. Ο στόχος είναι να έχουν μία ικανοποιητική απόδοση (η οποία πλέον θα είναι αφορολόγητη), υψηλότερη από αυτήν των προθεσμιακών των τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να πιεστούν για να αυξήσουν τους τόκους που δίνουν για τις καταθέσεις τους. Το όριο έκδοσης τέτοιων εντόκων αναμένεται ότι δεν θα ξεπερνά σε ετήσια βάση το 1 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης