Οικονομία

Ακρίβεια: Τα 4 μέτρα που θα συγκρατήσουν τις τιμές

Στόχος είναι σε βασικά προϊόντα διατροφής η μόνιμη και ορατή μείωση της τιμής στο ράφι, αλλά και η τόνωση του ανταγωνισμού

ακριβεια στα σουπερ μαρκετ, μετρα για την ακριβεια, μαχη κατα της ακριβειας, καταναλωτες ακριβεια, πληθωρισμος, αύξηση τιμων σουπερ μαρκετ, μέτρα κυβέρνησης ακρίβεια, market pass 2, κυβέρνηση, Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, υπουργείο Ανάπτυξης και Επ
Αρθρογράφος: Γιώργος Αγιασοφίτης
Από Γιώργος Αγιασοφίτης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στη διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ανακούφιση των νοικοκυριών προχωράει το υπουργείο Ανάπτυξης, προωθώντας τέσσερα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, ο οποίος έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης τη μείωση των τιμών, την περασμένη Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσε τέσσερα νέα μέτρα, τα οποία άμεσα με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

«Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Ένα πρόβλημα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό, απέναντι στο οποίο η μάχη θα είναι συνεχής και σκληρή μέχρι να αντιμετωπισθεί», τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Σκρέκας, για να συμπληρώσει ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, και κυρίως στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να δυσκολεύεται υπό το βάρος των ανατιμήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

1. Με ειδική πινακίδα θα αναδεικνύονται στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ' ελάχιστον 6 μηνών. Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν τις 20/9/23. Σε περίπτωση που κάποια εταιρία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι και η τόνωση του ανταγωνισμού.

2. Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

3. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά. Στόχος είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές των οπωροκηπευτικών.

4. Ενδυναμώνεται ο καταναλωτής ο οποίος καθίσται σύμμαχος της κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακρίβειας. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520 όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες και σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Αναφερόμενος στους ελέγχους, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το 2023 στο σύνολο της χώρας έχουν διενεργηθεί 14.949 ελέγχοι και έχουν επιβληθεί 5.156.132 ευρώ πρόστιμα. Τέλος, ο κ. Σκρέκας, ξεκαθάρισε ότι «βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στήριξη της Ελληνικής οικογένειας απέναντι στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση, αλλά και η αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας από αυτούς που αδιαφορούν για το νόμο και δεν σέβονται την ελληνική κοινωνία. Όσοι παρανομήσουν, θα το πληρώσουν ακριβά», τόνισε.

Δείτε επίσης