Οικονομία

Εγκρίνονται 686 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία και Έβρο

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», πρόκειται για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα

έργα αποκατάσταση ζημιών, ακραία καιρικά φαινόμενα, Ταμείο Ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αποκατάσταση ζημιών, Έβρος. Θεσσαλία, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταστροφές, RΕPowerEU, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Αρθρογράφος: Γιώργος Αγιασοφίτης
Από Γιώργος Αγιασοφίτης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Εντός του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έρθει η πρώτη έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», στο οποίο εντάσσονται έργα ύψους 686 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε Θεσσαλία και Έβρο.

Ωστόσο, η τελική έγκριση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, θα οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στις 8 Δεκεμβρίου. Στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» έχει ενταχθεί και το αίτημα της Αθήνας για καταβολή πρόσθετων δανειακών πόρων 5 δισ. ευρώ, ενώ θα προστεθούν και άλλα 795 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του RΕPowerEU. Συνολικά, το πρόγραμμα θα ανέλθει στα 36 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εισρεύσει στη χώρα μας 11,08 δισ. ευρώ και εκκρεμεί το τρίτο αίτημα πληρωμής, το οποίο ανέρχεται στα 1,72 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η καταβολή του τρίτου αιτήματος πληρωμής έχει καθυστερήσει εξαιτίας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εταιρίας που συμμετείχε στο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το 2024 προγραμματίζονται ακόμα δύο αιτήματα, εντός του πρώτου τριμήνου για δόση ύψους 3,52 δις. ευρώ που αφορά τόσο στο σκέλος των επιδοτήσεων όσο και των δανείων, και μία ακόμα προς το τέλος του έτους.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι κάθε φορά να έχουν υλοποιηθεί τα ορόσημα με τα οποία συνδέεται η κάθε δόση. Την ώρα που το κόστος χρήματος έχει εκτιναχθεί στα ύψη, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απευθύνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνειά του, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.

Σημειώνεται ότι βασικό κίνητρο για να προσφύγουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το χαμηλό κόστος: επιτόκιο σταθερό 0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 513 επενδυτικά σχέδια (τα 305 προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις), συνολικού προϋπολογισμού 18,14 δισ. ευρώ. Τα 4,88 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από τα 18,14 δισ. ευρώ, τα 7,51 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 6,32 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι συνεργαζόμενες τράπεζες και τα 4,31 δισ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Στην πράξη είναι σύνηθες να καλύπτουν από 40% το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες, και να συνεισφέρει με 20% ο επενδυτής. Ο δανειολήπτης επωφελείται επιπλέον από τη γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να περιοριστεί και στους τρεις μήνες.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υπογραφεί 228 δανειακές συμβάσεις (οι 105 αφορούν μικρομεσαίους), προϋπολογισμού 8,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,35 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 2,81 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και τα 1,99 δισ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τους είναι τα 13,5 έτη. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων είναι τα 13,5 έτη.

Δείτε επίσης